Нови правила! Цепят матурите на три

0
Министерството на образованието подготвя формат, който ще бъде разделен на три самостоятелни модула, които ще се решават отделно
Министерството на образованието подготвя формат, който ще бъде разделен на три самостоятелни модула, които ще се решават отделно

Нови правила на държавните зрелостни изпити ще има още на сесията през есента, пише "Труд".

Министерството на образованието подготвя формат, който ще бъде разделен на три самостоятелни модула, които ще се решават отделно. Те ще са с ясно определено времетраене и зрелостниците ще могат да излизат от залата само между тях. След това няма да имат възможност да се върнат отново към същите въпроси.

„При сегашния формат ученикът получава целия тест. Един час след началото на изпита има право да излезе до тоалетната и след това да продължи решаването на въпросите, което създава предпоставки за преписване. Когато се оформят три отделни модула зрелостникът ще може да излиза само след предаване на едната част, без право да се върне на нея след това“, обясни пред „Труд“ зам.-министърът на образованието Диян Стаматов.

По думите му с новия вариант няма да има нужда от толкова строги мерки за сигурност, които в сряда са стресирали учениците и техните родители.

„Сегашният формат на изпита е износен и остарял и е крайно време да бъде сменен. Изпитите през май са последните, които ще се проведат в този вид“, категоричен е зам.-министърът.

Стаматов заяви още, че изтичане на информация от МОН не е имало. Според него отговорите, които бяха купени от екипи на медиите, са изнесени от ученик или учител, който вече е напуснал залата.

„Аз и министър Кунева решихме теста за 30 мин., така че е напълно възможно някой да ги е решил бързо и след това да ги е пращал чрез есемес. Това е логично, тъй като отговорите бяха получени по телефона чак в 10 и 15 ч., а матурата започна в 8 ч.“, посочи Стаматов.

Точно за да се избегнат подобни случаи се въвежда новият формат и така няма всички въпроси да са известни от самото начало. Изтичането на информация се разследва, четирима души вече са задържани.

Меглена Кунева за новия формат: Най-чистият начин за изпита

За тази година беше рисково като организация да въведем модулите на матурите, защото поех Министерството на образованието преди около сто дни., заяви вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева. Тя отбеляза, че не е имало достатъчно време, за да се въведе новият формат още от тази година.

 "Приключваш модула, залепва се пликът и минаваш към следващия модул", обясни Кунева идеята за матурата. По този начин сега се организира националното външно оценяване в седми клас, което е в два модула, при първия учениците решават тест, а по втория модул пишат преразказ. Използването на модулите "е най-чистият начин и смятаме, че можем да го направим", коментира Кунева.

За да мотивират учениците да учат

Издават книга с възможните въпроси

Диян Стаматав каза още, че е напълно възможно следващата година министерството да предостави на зрелостниците всички възможни въпроси предварително, което да ги мотивира да учат.

„Не е никакъв проблем да издадем сборник с всички въпроси“, заяви зам.-министърът.

Тестовете се генерират чрез избор между хиляди комбинации, тъй че това не би създало възможност да се знае предварително кои точно ще се паднат в деня на изпита.

Източник: Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари