Нови идеи за висшето образование

0
Предстои създаването на национални програми за висшето образование, съобщи министърът на образованието
Предстои създаването на национални програми за висшето образование, съобщи министърът на образованието

Предстои създаването на национални програми за висшето образование, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при посещението си в Университета по архитектура, строителство и геодезия, цитиран от пресцентъра на МОН.

Програмите ще подпомагат привличането на млади преподаватели, въвеждането на нови технологии в образователната система и създаването на програми за чуждоезиково обучение. Те ще следват успешния пример на работещите вече национални програми в предучилищното и училищното образование.

По думите на министър Вълчев свързването на висшите училища в университетски мрежи е предизвикателство пред тях, но българските университети имат потенциал за създаването на подобни мрежи, както на балканско и европейско, така и на интерконтинентално равнище.

Ректорът на УАСГ проф. Иван Марков е казал, че университетът вече успешно си партнира със сродни висши училища във Виена и Париж. А в ход са и преговори за сътрудничество с университета в Щутгарт, където възпитаници на УАСГ са преподаватели.

Университетът успешно привлича студенти от Индия, Китай и Дубай.

Министър Вълчев е посетил новосъздадения, с финансовата подкрепа от министерството, Национален център по сеизмично инженерство. За научните изследвания и експерименталното оборудване на центъра МОН е отделило 350 000 лева.

В центъра ще се обучават всички студенти на университета в курсове за сеизмична устойчивост, тъй като страната ни се намира в зона с много силна сеизмична активност. Центърът е започнал да осъществява три от заложените 18 проекта за сеизмично укрепване на паметници на културата, мостови конструкции и панелни сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари