Нови доказателства за корупционните схеми на Абрамович

0
Би Би Си се сдоби с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия
Би Би Си се сдоби с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия Снимка: БГНЕС

Би Би Си се сдоби с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия

Разследване на Би Би Си разкри нови доказателства за корупционните сделки, които направиха богатството на Роман Абрамович. Собственикът на Челси спечели милиарди, след като купи петролна компания от руското правителство на фалшив търг през 1995 г. Абрамович плати около 250 милиона долара (190 милиона британски лири) за Сибнефт, преди да я продаде обратно на руското правителство за 13 милиарда долара през 2005 г., информира NOVA

Адвокатите му твърдят, че няма основание да се твърди, че е натрупал много значително богатство чрез престъпност.

Руският милиардер беше санкциониран от правителството на Обединеното кралство миналата седмица заради връзките му с руския президент Владимир Путин. Активите на Абрамович са замразени и той е дисквалифициран като директор на футболен клуб Челси. Руският милиардер вече призна в съда в Обединеното кралство, че е правил корупционни плащания, за да помогне за стартирането на сделката със Сибнефт.

Той беше съден в Лондон от бившия му бизнес сътрудник Борис Березовски през 2012 г.

Абрамович спечели делото, но той описа в съда как първоначалният търг на "Сибнефт" е бил нагласен в негова полза и как той е дал на Березовски 10 милиона долара, за да се изплати на служител на Кремъл, пише още медията.

ВВС Panorama се сдоби с документ, за който се смята, че е бил изнесен контрабандно от Русия.

Информацията е предоставена на програмата от поверителен източник, който казва, че е била тайно копирана от файлове, съхранявани на Абрамович от руските правоприлагащи органи. Медията не потвърждава това, но проверките с други източници в Русия са подкрепили много от подробностите в документа от пет страници.

В документа се казва, че руското правителство е било измамено с 2,7 милиарда долара в сделката със Сибнефт - твърдение, подкрепено от руското парламентарно разследване от 1997 г. В документа се казва още, че руските власти са искали да обвинят Абрамович в измама.

Там се казва: „Разследващите от отдела за икономически престъпления стигнаха до заключението, че ако Абрамович можеше да бъде изправен пред съд, той щеше да бъде обвинен в измама от организирана престъпна група“.

Медията проследи бившия главен прокурор на Русия, който разследва сделката през 90-те години.

От там уточняват, че Юрий Скуратов не е знаек за секретния документ, но потвърди много от подробностите за продажбата на Сибнефт.

По принцип това беше измамна схема, при която тези, които участваха в приватизацията, образуваха една престъпна група, която позволи на Абрамович и Березовски да измамят правителството и да не плащат парите, които тази компания наистина струваше”, казва Скуратов.

Документът също така предполага, че Абрамович е бил защитен от бившия руски президент Борис Елцин.

В него се казва, че досиетата на правоприлагащите органи за Абрамович са били преместени в Кремъл и че разследването на Скуратов е било спряно от президента.

Цялото това нещо очевидно беше политическо, защото в моите разследвания се доближих много до семейството на Борис Елцин, включително чрез това разследване на приватизацията на Сибнефт”, казва още той.

Документът съдържа подробности за друг фалшифициран търг две години по-късно, включващ руска петролна компания Славнефт. Абрамович сключи партньорство с друга фирма, за да купи Славнефт, но конкурентна китайска компания планираше да предложи почти два пъти повече, пише в документите.

В документа се казва, че член на китайската делегация е бил отвлечен, когато са пристигнали в Москва за търга.

"CNPC, китайска компания, много силен конкурент, трябваше да се оттегли от търга, след като един от нейните представители беше отвлечен при пристигане на летището в Москва и беше освободен едва след като компанията обяви своето оттегляне."

Историята с отвличането е подкрепена от независими източници, които не са знаели за документа.

Владимир Милов е заместник-министър на енергетиката на Русия по време на продажбата на Славнефт. Той не коментира историята с отвличането, но каза, че висши политически фигури вече са решили, че партньорството на Абрамович ще спечели търга.Няма предположение, че Абрамович е знаел нещо за заговора за отвличане или е имал някаква роля в него. Адвокатите му казаха пред Би Би Си, че твърдението за отвличането е "напълно необосновано" и той "не знае за подобен инцидент".

Адвокатите на Абрамович отрекоха твърденията за корупция в сделките със Славнефт и Сибнефт, като ги определиха като неверни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари