Нови 2 800 полицаи в селата

0
Служителите на МВР са назначени в последните месеци в изпълнение на концепцията "полицай във всяко населено място"
Служителите на МВР са назначени в последните месеци в изпълнение на концепцията "полицай във всяко населено място" Снимка: Булфото / Архив

Повече от 2 800 служители на МВР са назначени в последните месеци в изпълнение на концепцията "полицай във всяко населено място", която е записана и в програмата за управление на правителството. 

Това отговори министърът на вътрешните работи Валентин Радев във Враца на журналистически въпрос дали концепцията е актуална и дали се изпълнява. Радев участва днес в работна среща с кметове на общини и на населени места от област Враца на тема "Мерки за повишаване на сигурността и превенция на битовата престъпност в населените места от област Враца". На срещата присъстваха народни представители от Врачански избирателен район и областният управител на Враца Малина Николова, информира БТА.

Министър Радев допълни в отговор на въпроса, че повече от 1340 от назначените служители имат полицейски правомощия и като полицаи, жандармеристи и инспектори ще работят във всяко населено място. Половината от новите служители още не са пристигнали по места, защото продължава шестмесечното им обучение, отбеляза той. По думите му работната среща е била и заради поръката на министър-председателя да се разбере дали има някаква промяна от изпълнението на концепцията. Според министъра на вътрешните работи някои от кметовете на села са споделили, че се усеща промяна. Пред него те са поставили въпроса за по-бърза работа по жалбите и заявленията за извършени престъпления или нарушения. 

Въвежда се използването на информационни карти при посещения на служителите с полицейски правомощия, допълни министър Радев. Той каза, че продължава и подмяната на полицейските автомобили, а вече няма ограничения върху използваното гориво за тях.

По време на работната среща е обсъдено и въвеждането на видеонаблюдение в населените места, каза още Валентин Радев. Той отбеляза, че в това отношение община Враца е добър пример. Видеонаблюдението като метод помага много на полицията при разкриване на престъпления, коментира Радев. Той допълни, че кметът на Козлодуй Маринела Николова е споделила, че общината е купила 470 камери, осигурила е необходимия програмен продукт и предстои въвеждането на системата за видеонаблюдение. Важното е хората да получават сигурност, обобщи министърът на вътрешните работи.

Източник: БТА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари