Новата седмица идва с дъжд и захлаждане

0
По-чувствително захлаждане с по-неблагоприятни метеорологични явления се очаква около 28-29 юни
По-чувствително захлаждане с по-неблагоприятни метеорологични явления се очаква около 28-29 юни Снимка: Йосиф Димитров / Facebook

В първата половина на новата седмица ще превали в цялата страна, като количеството на валежите няма да е значително.

За дните от понеделник до сряда ще са между 10 и 15 литра на квадратен метър в местата с най-обилните валежи – централните и северните части от Дунавската равнина (Плевен, Ловеч, Велико Търново) и в югозападните райони (при Сандански). Това прогнозира шефът на TV-MET Петър Янков, предаде 24 часа.

Утре денят започва с разкъсани облаци над Добруджа и Северното Черноморие, които следобед бързо ще се увеличават, независимо че ще се задържи сравнително топло, с температури през деня между 29 и 34 градуса. На много места, главно в северната и западната част от страната, ще превалява и прегърмява. И през нощта ще има разхладителни валежи по Южното Черноморие – в района на Бургас, Ахтопол, Синеморец. През нощта облаците бързо ще намаляват.

В понеделник и вторник главно в Западна България ще има следобедни валежи с предпоставки за гръмотевични бури и градушки. Температурите ще се понижат с 2-3 градуса – до 26-30 градуса.

В сряда ще има повече слънце и превалявания, главно в планинските райони в Западна България. На изток ще бъде предимно слънчево.

В четвъртък отново главно следобед се очакват валежи в цялата страна под влияние на преноса на малко по-хладен въздух от север. Същия ден ще падне дъжд до 5-8 литра на квадратен метър. Макар и в неголеми количества, ще превали почти в цялата страна.

В петък ще превалява главно в Северна България, а в събота и неделя се очаква отново по-стабилна въздушна маса, с повече слънце и по-малка вероятност за валежи. По-динамичното време с чести превалявания ще бъде в първата половина на седмицата, обобщи Янков.

Иначе по-чувствително захлаждане с по-неблагоприятни метеорологични явления се очаква около 28-29 юни, добави синоптикът от TV-MET. Тогава вече през страната ще премине и студен атмосферен фронт, който идва от запад. Такава ще е обстановката на целия Балкански полуостров.

“Високите температури от последните дни не са необичайни за юни. Просто скочиха изведнъж от по-ниски до 31-35 градуса. Получи се топлинен удар”, обясни Янков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари