Новата детска болница трябва да е готова до 42 месеца

0
Представиха два проекта за изграждането й, които включват разрушаване на старата конструкция
Представиха два проекта за изграждането й, които включват разрушаване на старата конструкция

Представиха два проекта за изграждането й, които включват разрушаване на старата конструкция

Два варианта за нова детска болница, които предвиждат събаряне на сега съществуващата стара недовършена конструкция и изграждане на модерна национална сграда, която отговаря на съществуващия към момента Подробен устройствен план, представиха пред медии от Консорциума ДЗЗД „Детско здраве“, избран за реконструиране на започнатото през 1979 г. строителство. Обединението включва компаниите „Главболгарстрой“ АД, „ГБС-Пловдив“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ АД, пише вестник Труд.

В случай, че един от двата проекта, разработени от български архитекти след консултация с холандски проектанти, бъде изпълнен завършването на детската болница ще отнеме едва 42 месеца, като през първите 7-8 от тях ще бъде съборена старата съществуваща конструкция. Според представителите на консорциума, ако това не се случи и се изпълнят исканията на протестиращите за нов конкурс, проектиране, нов анализ за нуждите на болничното заведения и т.н. , процесът ще отнеме между 7 и 10 години само до стартиране на изграждането. Според Иван Димитров, председател на Българския пациентски форум болницата трябва да бъде построена възможно най-скоро, тъй като страната ни е единствената в Европа без национална многопрофилна детска болница и това води до редица проблеми при лечението на малки пациенти и в координацията на действията на специалистите. Избраното място за болницата е най-подходящото заради близостта с лечебни заведения и добрата транспортна достъпност, включително чрез близостта на спирка на метрото и хеликоптерна площадка.

Това прави и мястото безценно, категорични са от избрания за реконструкцията и изграждане на националната многопрофилна болница консорциум. От обединението представиха двата проекта, като уточниха, че са предвидени различни входове за спешния център, медицинския персонал, пациентите, за зареждане. На входа на болницата ще бъде изобразена символична дъга, като символ на промяната и на това, че след лошите дни идва и по-добро време, обясниха от екипа на консорциума - управителят на обединението инж. Николай Дончев и ръководителят на проекта инж. Петър Стойчев. Колоните ще са стилизирани във формата на човечета, за да покажат, че едни хора в болницата ще се грижат за други такива. Освен това дизайнът и архитектурните елементи са така подбрани, че да не внушават страх, а уют и приветлива среда. Входното пространство ще е на няколко отворени нива, като са предвидени и стъпаловидни зелени пространства.

Стаите за малчуганите ще са двойни и единични, като във вторите са предвидени условия и за придружители. В болницата ще има и кът с люлки и катерушки. Избрани са и цветове, които допълнително да създават добро настроение, доколкото е възможно това в болнични условия, на подсъзнателно ниво.

Никой не печели от отлагането на проекта, затова и ние се постарахме да се съобразим с всички изисквания на протестиращите срещу реконструкцията на старата сграда и затова предлагаме два напълно нови проекта, обясни Мая Пенчева, представител на консорциума. Според Иван Димитров е крайно време държавата да поеме задълженията си и да направи необходимото националната детска болница да бъде изградена на предвиденото за целта място възможно най-скоро. Не искаме нашите деца да се лекуват в чужбина, подчерта той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари