Нова здравна вноска за неосигурените от днес

0
По-скъпата вноска за април трябва да се внесе най-късно до 25 май
По-скъпата вноска за април трябва да се внесе най-късно до 25 май Снимка: Dunavmost

По-скъпата вноска за април трябва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г.

От днес хората, които сами внасят задължителните си здравни вноски (например трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица и не се осигуряват от държавата и др.) и не са регистрирани като самоосигуряващи се по смисъла на Кодекса за социално осигуряване, дължат месечно по 28,40 лева, пише Pariteni.bg.

Причината за ръста на здравната вноска е повишаването от днес на минималния месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица, като той вече е 710 лв. Според Закона за здравното осигуряване, неосигурените на друго основание се осигуряват върху доход, не по-малък от половината от минималния месечен доход за самоосигуряващите се лица. Така, здравноосигурителната вноска за тях се изчислява в размер на 8% върху месечен осигурителен доход не по-малко от 355 лв. и не повече от 3400 лв. месечно.

Срокът за внасяне на тези вноски е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят, напомнят от НАП. Здравната вноска за месец април 2022 г. трябва да се внесе най-късно до 25 май 2022 г.

Всички, за които възниква задължение сами да внасят здравноосигурителните си вноски, подават в НАП декларация Образец 7, припомнят още от приходната агенция. Тя се подава електронно с персонален идентификационен код /ПИК/ на НАП или КЕП, чрез Портала за електронни услуги или в офиса на приходната агенция по постоянен адрес, в срок до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който е възникнало задължението за внасяне на здравноосигурителните вноски. Санкцията за неподаване на тази декларация е от 500 до 1000 лева.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесени повече от три дължими месечни вноски за период от 36 месеца. Периодът се брои до началото на месеца, предхождащ месеца, в който лицето потърси медицинска помощ, платена от Националната здравноосигурителна каса.

Прекъснатите здравноосигурителни права на гражданите се възстановяват, при условие, че заплатят всички дължими здравноосигурителни вноски за последните 60 месеца. Правата се възстановяват от датата на заплащане на всички дължими здравноосигурителни вноски за този период.

Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е със свободен в Портала на НАП .

Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и на телефон: 0700 18 700 /на цена, съгласно тарифата на съответния оператор/. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Освен това системата дава данни и за всички месеци и години, за които не са платени задължителните здравноосигурителни вноски. Справката за здравен статус по телефона работи 7 дни в седмицата, 24 часа на ден.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 4
    3
    България
    България е мащеха за своите деца.Оприличавам я с мащехата на Снежанка от приказката "Снежанка и седемте джуджета".В Хитрино живи горяха.Пари събрахме да ги настанят в хотели в Шумен да прекарат до май,юни.Натикаха ги в контейнери.Вместо да им дават пари от нашите които сме събрали те им предлагаха печки,перални от "Техномаркет",сякаш са малоумни и нямат право на избор.Какво им възстановиха? Един господ знае.За с.Бисер нищо не се чува.Земетресение в Перник,а да не говорим в Стражица,също.От Аспарухово издавените къде са? Без значение,цигани,българи,турци? В Мизия също и ред други населени места издавени от знайни и незнайни язовири,Хлебарово( Цар Калоян).Населени места с вид след бедствия като след война.ЧЕРВЕН КРЪСТ ИДВА С ОДЕЯЛА И ПАМПЕРСИ,СМЯХ И УЖАС.ПОМОЩИ В БЪЛГАРИЯ ЗА БЕЗРАБОТНИ=НА ЧАЙ НАПРАВЕН ОТ УПОТРЕБЕНА И СТАРА ДАМСКА ПРЕВРЪЗКА.ЗА БЪЛГАРИ БЕЗРАБОТНИ,ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ-НЯМА.ЗА БЪЛГАРСКИ ДЕЦА ОБРАЗОВАНИЕ,СПОРТ,ДРЕХИ КАЧЕСТВЕНИ ДОСТЪП ДО КИНА И МЕРОПРИЯТИЯ? ЖАЛКА КАРТИНА.ИМА ДЕЦА ВЕЧЕ НА ПО 20 ГОДИНИ ДО ВАРНА НЕ СА ХОДИЛИ МОРЕ ДА ВИДЯТ,А КОЛКО НЕ СА ХОДИЛИ В СОФИЯ ИЛИ НА ПЛАНИНА Е ДРУГ ВЪПРОС.НА ПАРИ ЗА БЕДСТВИЯ,ЗА КРЪВ ИЛИ ОТ УРИНА ДАЖЕ ВСЕ ГЛЕДАТ РЪКА ДА ТУРЯТ ЧРЕЗ ФИРМИ И ДРУГИ БАНДИТСКИ ФОРМИРОВАНИЯ ЧАКАЩИ ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ НА ЗАВИШЕНИ ФАКТУРИ ДВОЙНО,ТРОЙНО ЗА НИСКОКАЧЕСТВЕНА УСЛУГА И ИЗПЪЛНЕНИЕ.ХРАНЕНЕ НА ДЕЦА В УЧИЛИЩА? МЕРЗОСТ И ГАДОСТ.КАКВИ ЛИ НЕ ЗАКУСКИ ИМ ПРИТИКАХА,СЪДЯ ,АЗ ОТ ЛИЧЕН ОПИТ.ПЪЛНА МИЗЕРИЯ.РЯЗКО КОНТРАСТИРА ГРИЖАТА ЗА БЕЖАНЦИТЕ И ЗА СОБСТВЕНИЦИТЕ НА ДЪРЖАВАТА"БЪЛГАРИТЕ" КОИТО ОТДАВНА НЕ СА НЕЙНИ СОБСТВЕНИЦИ И ТЯХНАТА ВОЛЯ И СЪДБА СЕ ЗАЛИЧАВА СИСТЕМАТИЧНО ОТ НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ.НА КОЙ ИЛИ КОГО СЛУЖАТ НАШИТЕ ПРАВИТЕЛСТВА И ДЕПУТАТИ? ДО СЕГА КОЗЛОДУЙ ТРЯБВАШЕ ДА Е ПУСНАТА И СПРЯНА 2025 г. ОТ ВОЙНА БЯГАТ ПЪРВО КРИМИНАЛНИТЕ,ПОЛИТИЦИТЕ,БОГАТАШИТЕ И СЪС ЗОР БЕДНИТЕ ХОРА. УКРАИНЦИТЕ СА ДОБРЕ ДОШЛИ ЗА СПАСЕНИЕ,НО ДА ТЪРСЯТ ВИНАТА В УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА СИ И НЕ БЕЗ ПОГЛЕД ВЪРХУ SS ДИВИЗИЯ ГАЛИЧИНА.ХУБАВА,ГОЛЯМА КРАСИВА ДЪРЖАВА СИЛНА ИКОНОМИЧЕСКИ ПОЛИТИЦИТЕ НА УКРАЙНА Я ПРИТИКАХА ЗА ШЕПА ДОЛАРИ,СЪЩО КАТО НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 32 ГОДИНИ. НИКАК НЕ СА ЗА ЗАВИЖДАНЕ В УКРАЙНА,А ЗА ОЖАЛВАНЕ В СЕГАШНАТА СИТУАЦИЯ И ГОСПОД ДА ИМ Е НА ПОМОЩ. ЗАБЕЛЕЖКА: ОКАЗА СЕ ЧЕ ВСЪЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ В ХАМБАРИТЕ ИМА ЗЪРНО ЗА 90 ДНИ.БЕШЕ ПОНЕ ЗА 1/2 ГОДИНИ.ТЕЗИ ХАПЛЬОВЦИ В УПРАВЛЕНИЕТО НОВИТЕ,ИМАТ ЛИ СИ ПРЕДСТАВА КАК СТОЯТ НЕЩАТА ВСЪЩНОСТ В БЪЛГАРИЯ И ЧЕ НА ДОКУМЕНТ ХАМБАРИТЕ ЩЕ СА ПЪЛНИ,А В СУБЛИВНИЯТ МОМЕНТ.....ПРАЗНИ? ЗДРАВНИ ОСИГУРОВКИ,ОСИГУРЕНИ ЗДРАВНО ЗА КАКВО? ПОДЛОГИ,МЪЖКИ КУРВИ И СТРАХЛИВЦИ ЛЕНИВИ ПЕРМАНЕНТНИ УПРАВЛЯВАТ НАШАТА И НА ДЕЦАТА НИ СЪДБА.
  • 1
    2
    Българин
    А за шибаните украинци няма осигуровки!
  • 13
    1
    Спокоен
    Как така се получи, че "трайно безработни, които не получават обезщетение за безработица" трябва да внасят по 30 лева? Ама това е оксиморон. Човека внасял 25 години осигуровки, останал без работа и на 4-тия месец е "трайно безработен". От къде да извади тия 30 лева? И в същото време украинеца "бежанец" с джип за 120 000 евро е напълно осигурен здравно в държавата България.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари