Нова мярка: Мълчание в градския транспорт

0
Според испански учени това би намалило значително риска от заразяване с коронавирус
Според испански учени това би намалило значително риска от заразяване с коронавирус Снимка: Булфото

Учени от Испанския национален съвет за научни изследвания препоръчват хората да не разговарят, докато пътуват с метрото или обществения транспорт, за да се спре разпространението на коронавируса.

Според проучванията им тази мярка би намалила значително риска от заразяване.

Месеци наред епидемиолози от цял свят призовават за по-строги мерки срещу разпространението на вируса по въздушен път, предава БНР. Освен спазването на дистанция, поддържането на добра хигиена и носенето на предпазни маски, се препоръчва и проветряване като една от ключовите мерки срещу разпространението на заразата.

Според Мария Круз Мунгион от научния екип към вече изброените трябва да е добави още една мяркамълчание в обществения транспорт.

Би било идеално, ако метрото инициира „постоянна тишина”. Мълчанието и подходяща маска намаляват риска. Ако разговаряме по телефона или разговаряме по-високо, защото в метрото е шумно, се отделят 50 пъти повече аерозоли”, твърди тя.

Тази мярка е много важна, тъй като в метрото няма вентилация, а ако някой вирусоносител ползва метрото, е важно въздухът да бъде по-малко замърсен.

Според учените тази мярка трябва да се отнася и за останалите видове обществен транспорт.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари