Нова криптовалута работи 1000 пъти по-бързо от биткойн

0
„Убиецът“ на биткойн се нарича Unit-e
„Убиецът“ на биткойн се нарича Unit-e

Американски учени създадоха нова криптовалута, която, според твърденията им, работи над хиляда пъти по-бързо от биткойн – най-популярната в момента криптовалута.

„Убиецът“ на биткойн се нарича Unit-e и е дело на екип от Масачузетския технологичен институт (MIT), Станфорд и Калифорнийския университет, Бъркли, пише TechNews.bg.

Проектът Unit-e се финансира от нестопанската организация Distributed Technology Research (DTR), в която влизат представители на седем основни университета в САЩ, съобщи Блумбърг. Новата криптовалута е първата инициатива на DTR, която се поддържа също и от инвестиционния блокчейн-фонд Pantera Capital.

Виртуалната валута Unit-e превъзхожда биткойн, етериум и останалите актуални криптовалути. Нейните създатели са успели да решат задачата за постигане на висока скорост на работа на системата. Мрежата Unit-e може да обработва до 10 хиляди транзакции в секунда.

За сравнение, мрежата на биткойн обработва 7 транзакции в секунда, което я прави една от най-бавните в своя сегмент. Системата на Етериум достига 30 транзакции в секунда. С други думи, актуалните криптовалути отстъпват силно по бързодействие на традиционните платежни системи – Visa, например, обработва 1700 транзакции в секунда.

Бавната работа на биткойн, в частност, е резултат от първоначално заложените в системата технологични особености, вкл. ограничения за максималния размер и скоростта за създаване на нови блокове.

Авторите на проекта Unit-e са решили проблема с мащабируемостта и са публикували препоръки за подобряване на мрежите за криптовалути, които могат да се ползват от останалите разработчици за усъвършенстване на актуалните криптовалути.

Играчите на пазара за криптовалути добре разбират проблемите на своите проекти. През 2018 г. за биткойн беше създаден протоколът Lightning Network, който елиминира необходимостта от съхранение в блокчейна на информацията за всяка транзакция. Алгоритъмът премина успешни изпитания през декември, като обработи данни, постъпващи по над 18 хиляди платежни канала, на стойност 2 млн. долара.

Ethereum Foundation, разработчик на едноименната криптовалута, също търси начини за решаване на проблема с мащабируемостта. По-рано този месец фондацията стартира програма за финансиране на проекти от външни разработчици, които да ускорят мрежата. В рамките на програмата ще бъдат отпускани грантове в размер от 50 хиляди до 1 млн. долара.

Въпреки появата на многообещаващия проект Unit-e и опитите за осъвременяване на съществуващите системи за транзакции, пазарът на криптовалути продължава да затъва на фона на нарастващо недоверие сред големите инвеститори. Биткойн, основната криптовалута, „излетя“ до 20 хил. долара през декември 2017 г., но миналата година претърпя огромен срив и завлече надолу и останалите криптовалути. Към момента курсът на биткойн се колебае около 3700 долара.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Приемате ли тази жена за Ваша законна съпруга?!?!
- Приемам!
Отчето погледнал към младоженката и рекъл: - Момче, пак те питам..

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари