Нов законопроект предвижда доживотен затвор за наркотрафикантите в Румъния

3
В законопроекта не е включена възможност за условни присъди
В законопроекта не е включена възможност за условни присъди

В законопроекта не е включена възможност за условни присъди

Нов законопроект в Румъния предвижда доживотен затвор за наркотрафикантите без възможност за условни присъди. Той е иницииран от Национално-либералната партия. Днес предложението беше внесено по спешната процедура за разглеждане в Камарата на депутатите (долната камара на парламента) от правосъдния министър Алина Горгиу, съобщиха от Министерството на правосъдието, цитирано от БТА.

Законопроектът носи името “2 май”. На тази дата Роберта и Себастиан, студенти от Географския факултет в Букурещ, загинаха при пътен инцидент, причинен от 19-годишният младеж, който шофирал дрогиран.

Наркотрафиканти вече няма да могат да избягат от затвора. Законопроектът предвижда увеличение от 2-7 на 3-10 години затвор на наказанията, предвидени за определени операции с продукти, които имат вероятни психоактивни ефекти”, заявява министър Горгиу.

Според нея модернизирането на законодателството в тази област е още по-важно, тъй като в края на 2022 г. Агенцията на Европейския съюз за борба с наркотиците е наблюдавала 930 нови психоактивни вещества.

“Тези химикали, произведени в нелегални лаборатории, причиняват много по-лоши ефекти върху здравето. Цената им е достъпна, което ги прави привлекателни за младите хора да експериментират с тях", казва Алина Горгиу.

По думите ѝ новият законопроект е необходимият отговор на увеличаването на броя на наказателните дела, свързани с незаконен трафик на наркотици. Тя информира, че през 2023 г. до края на септември подлежащите на решаване случаи са 22 135 при 18 233 за същия период на 2022 г.

В момента най-ниската декларирана възраст за започване на употребата на психоактивни вещества в Румъния е 12 години. Данните на Националната агенция за борба с наркотиците, публикувани през септември, показват постоянно нарастване на употребата на наркотици сред младите. Почти 17% от хората на възраст между 15 и 35 години поне веднъж са употребявали психоактивни вещества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари