Нов старчески дом за българи и румънци отваря врати в Бяла

0
Потребителите ще получават 24-часова грижа за посрещане на ежедневните си нужди, както и подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот
Потребителите ще получават 24-часова грижа за посрещане на ежедневните си нужди, както и подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот

Община Бяла ще разкрие нова социална услуга „Дом за възрастни хора“, като заедно с това общинските съветници ще трябва да гласуват изменение и допълнение на Наредбата за местните такси и цени на услуги

 Съобразно устройството и особеностите на сградния фонд се предвижда капацитетът на услугата да бъде за 41 места, информира Русе Медиа.  Домът може да започне да набира потребители още от 1 декември 2021 г., като средствата за план-сметката за разходите до края на текущата 2021 г. се осигурят от бюджета на Община Бяла.

Предложението за размера на месечните такси е следното:

  1. потребител, настанен в единична стая – 845,00 лв. на месец/ човек;
  2. потребител, настанен в двойна или тройна стая – 650,00 лв. на месец/ човек.

В месечната такса не са включени и се заплащат допълнително от съответния потребител: телефонни, пощенски услуги, медикаменти, санитарно-медицински материали, диагностични, лечебни и рехабилитационни процедури, както и всичко, което може да бъде доставено в Дома по желание на потребителя.

Домът за възрастни хора е изграден по трансграничен проект в партньорство с община Градинари, Румъния, по който бе възстановена сградата на ул. „Васил Левски № 105 в Бяла. Тя е оборудвана с лекарски и стоматологичен кабинети, има система за видеонаблюдение, система за контрол на достъпа чрез персонализирани безконтактни карти, компютърно оборудване за потребителите, система за откриване на положението на потребителите чрез специална гривна, снабдена с паник бутон за спешни случаи и определяне на местоположението, система за видеоконференция за комуникация и дистанционна диагностика.

Настаняването на потребители в новия Дом за възрастни хора „Флора“ ще бъде чрез нова социална услуга за резидентна грижа извън обичайната домашна среда на лица в надтрудоспособна възраст, незагубили възможността си да се придвижват самостоятелно, както и да се самообслужват. С предимство ще се настаняват жители на трансграничния регион, който включва областите Видин, Враца, Монтана, Плевен, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич за България и регионите Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Кълъраш, Констанца за територията на Румъния.

Потребителите ще получават 24-часова грижа за посрещане на ежедневните си нужди, както и подкрепа за водене на самостоятелен начин на живот. Богатият годишен културен календар на Общината предоставя възможност за посещение на мероприятия с участието на известни български артисти, певци, творци и местни самодейни състави. Също така е осигурен достъп до градския басейн, спортни съоръжения, клуб на пенсионера, читалище, библиотека, арт център, като по този начин потребителите на услугата ще се чувстват част от общността и ще могат да участват активно в обществения живот на общината. Предвидено е Община Бяла да осигури медицински грижи на целевата група, като в медицинските кабинети на центъра ще предоставят своите услуги лекар по дентална медицина и лекари – специалисти в други области по график.

Издръжката ще се осигурява от такси, които ще се събират от потребителите, от бюджета на Община Бяла, от дарения и други източници. Финансиране от страна на Община Бяла се налага, тъй като условията на проекта не позволяват отдаване му под наем или възлагане на управлението му на трети лица, а поддръжката на съоръжение от такъв тип във функционален вид, включително разходи за ток, вода, газ, абонаменти такси, апаратурата за видеонаблюдение и охрана, отопление, приготвяне на храна и други, превишава сумите, които биха се генерирали от потребителски такси.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари