Учени откриха метод, който убива рака за по-малко от секунда

6
Екип от учени работи по два начина, които могат да помогнат при лечението на тумори: рентгенови лъчи и протони
Екип от учени работи по два начина, които могат да помогнат при лечението на тумори: рентгенови лъчи и протони

Изследователи от Станфордския университет и Националната лаборатория за ускоряване SLAC са осигурили финансиране за два проекта, които ще помогнат радиационните терапии да са по-малко разрушителни за здравата тъкан.

Учените се стремят да намалят сеансите за радиационна терапия от минути до по-малко от секунда, съобщава "Форбс".

"Днес милиони пациенти по света получават само грижи за облекчаване на симптомите, защото нямат достъп до лечение за рак. Надяваме се, че нашата работа ще допринесе за възможно най-доброто лечение на повече пациенти на повече места", заяви доцентът по радиационна онкология в Станфордското училище по медицина Били Лу.

Екипът от учени работи по два начина, които могат да помогнат при лечението на тумори: рентгенови лъчи и протони. Снимането на смъртоносната ракова тъкан с рентгенови лъчи или протони за много кратко време означава, че вредната тъкан може да бъде премахната, а здравите тъкани и органи нямат достатъчно време да реагират. По този начин здравата тъкан е в безопасност и е по-вероятно да остане незасегната от протона или рентгеновия лъч. Тези лъчи се произвеждат с помощта на ускорители.

Към момента няма изградени структури, които да са достатъчно мощни, за да създадат достатъчно бърза светкавица от рентгенови лъчи или протони. Но с успеха в последните години, изследователите от Станфорд и SLAC се надяват да изградят необходимите структури за ускоряване.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари