Нов метод спасява от дискова херния завинаги

1
Нов метод спасява от дискова херния завинаги
Снимка: Труд

Над 1000 българи годишно се подлагат на операция заради болезнена дискова херния. Но тя отново се появява при 7% от пациентите. И те трябва да се върнат при неврохирурга заради рецидива.

От броени дни проф. Николай Габровски, началник на неврохирургията в столичния "Пирогов" и зам.-председател на Българското дружество по неврохирургия, прилага нов метод. С въвеждането му случаите на завръщане на болестта намаляват цели 14 пъти или рецидив се наблюдава едва при 0,5 на сто от оперираните.

"Между нашите прешлени има дискове, които изпълняват ролята на възглавници или "омекотители" и по този начин дават възможност на гръбначния стълб да извършва движения", посочи проф. Габровски.

Дисковете пък имат здрав фиброзен пръстен, а вътре в тях се намира мека сърцевина. Понякога тя "разкъсва" пръстена и "излиза" навън към нервните коренчета, притиска ги и причинява силна болка. Точно това състояние се нарича дискова херния.

"Радикалното лечение на заболяването е оперативно. Досега по време на хирургичната интервенция се премахваше цялата мека субстанция в диска и се слагаше край на притискането на нервите, съответно и на сковаващата болка", посочи специалистът от "Пирогов". Ефектът се постига чрез минимално инвазивен начин, при който неврохирурзите работят под микроскоп.

"Първата ни стъпка бе да отстраним дисковата херния, т.е. "излязлата" от диска субстанция и веднага след това "изчиствахме" сърцевината му. По този начин се предотвратява ново "разливане" на меката субстанция към гръбначния канал, т.е. не се стига до рецидив на дисковата херния", описа проф. Габровски. При новия метод, който прилага неврохирургът, не се "почиства" сърцевината на диска тя остава на мястото си. А така, когато човек се изправя, дискът продължава да изпълнява функцията си да омекотява движенията, променяйки своята геометрия и форма.

"По новата методика отстраняваме само меката субстанция, която притиска нервните коренчета, а на мястото, откъдето тя "излиза", поставяме специална пластина. Т.е. запушваме дефекта във фиброзния пръстен или там, където е самата дискова херния", каза още проф. Габровски.

С интервенцията той и екипът му постигат две важни цели - запазват меката субстанция в диска и му позволяват да остане в почти същото функционално състояние като преди настъпването на проблема. Просто казано - не променят нормалното анатомично състояние. И второ - рецидивите намаляват сериозно. "Да, няма как напълно да ликвидираме риска от тях, но виждате че ги редуцираме в пъти", коментира проф. Габровски.

Екипът на професора е един от първите в Европа (по-точно седми на Стария континент), който въведе новия метод на лечение на дисковата херния. Оперираните досега българи са трима. Първоначалните им резултати, а и докладваният международен опит от чужди клиники, дават основание на неврохирурзите ни да бъдат оптимистично настроени за ефективността и да дават добри прогнози на заболелите.

За съжаление, както десетки други медицински изделия, здравната каса не покрива стойността на влаганите в новия метод. А за него има немалко записани. "Доста българи с дискова херния се консултират за лечението си зад граница. Когато такива болни дойдат при нас и ни попитат дали извършваме модерната операция, отговорът вече ще е "да", допълни проф. Габровски.

Дисковата херния не трябва да се бърка с болките в гърба, която в хода на живота си изпитват около 80% от хората. Тя лесно може да се преодолее със специален режим на движение и медикаменти. А когато се получи дискова херния и описанията по-горе франгмент е "излязъл" от диска, той няма как да се върне в началното положение или да изчезне. Единственото решение е да се отстрани.

"Ако дадем лекарства, те ще притъпят болката. Но хернията причинява сраствания и след време води до много тежки проблеми. Операцията не трябва да се забавя", посъветва хората проф. Габровски.

Владимир Гюнелиев (26 г.), опериран от проф. Габровски: Повече от година ходих превит на две от болка

Цяла година и три месеца изпитвах силни болка в кръста. А от октомври миналата година направо си ходех превит на две, сподели Владимир Гюнелиев (26 г.). Младият мъж работи в строителството и практикува различни спортове, което си казало думата за отключване на страданието. Ето как продължава историята му:

"През февруари миналата година започнах да играя скуош. На една от тренировките в НСА неочаквано се усуках и се появи силна болка в кръста. По препоръка на мой близък отидох на консултация с лекар. Подложих се на 6-7 различни лечения, поставяха ми и инжекции за обезболяване. След четвъртата по вид терапия обаче болката "слезе" чак до бедрото на левия крак. Пак тръгнах по болници, минах през Александровска, отидох и в популярната Павел баня, поставиха ме на физиотерапия, масажи... Но без желания ефект. Тогава чух, пак от приятел, за проф. Габровски. Всъщност преди да се срещна с него, умишлено избягвах операцията. Не исках да ми я правят. Така или иначе стигнах до кабинета му. Говорих и с пациентите, които чакаха да влязат при него, разпитах и оперирани от него. А самият Габровски ми каза, че за млад човек като мен новият метод е много добро решение. Доверих му се", каза мъжът.

Доц. Габровски приема Владимир на 9 април т.г., а на 11-и, петък, го оперира. "В събота вече седях в леглото, в неделя - стъпвах на крака си и се разхождах из стаята. Във вторник ме изписаха. Днес се чувствам страхотно. Нямам никакви болки в крака, а приятелите ми се шегуват, че съм пораснал, защото до операцията ходех превит на две...", завърши Владимир.

Източник: Вестник Труд
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари