Нов български сериал тръгва по БНТ

1
Средновековна драма разказва историята на най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви
Средновековна драма разказва историята на най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви Снимка: БНТ / стоп кадър

Средновековна драма разказва историята на най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви

Новият сериал на БНТ "Войната на буквите" по едноименния роман на Людмила Филипова тръгва в ефира на националната телевизия на 15 януари. В 12 серии средновековната драма разказва историята на най-младия син на цар Симеон - Баян, който търси тайната на изгубените древни български букви.

Актьорите Теодора Духовникова, Даниел Върбанов и Ненчо Костов бяха гости в "Денят започва с Георги Любенов", за да разкажат за предстоящата премиера на новия сериал. В него Даниел Върбанов и Ненчо Костов играят ролите на двамата братя Петър и Баян, а Теодора Духовникова влиза в образа на тяхната майка.

Теодора Духовникова призна, че е вдъхновена от заснетия материал.

"Чакаме с нетърпение срещата със зрителите, защото последната дума е тяхна. Сигурни сме, че този сериал ще предизвика интереса на хората - ще има такива, които ще се заровят в историческите източници, други ще се потопят в чисто художествения сюжет, но мисля, че няма да ги остави безразлични. Всичко в снимането на този сериал беше различно. Огромна радост за всеки актьор е да участва във филм в епоха, което в България не се е случвало от 40 години", убедена е тя.

Сценарият на "Войната на буквите" е базиран на книгата на Людмила Филипова, но не остава там. Има много персонажи, които са главни герои, чисто нови са, има съвсем други линии, допълни Духовникова.

"Сериалът стъпва на фактите, които знаем за онова време. Героите исторически са съществували, но характерът на тези герои, как взаимодействат един с друг, е разказан през чувствителността на съвременния зрител. Не искахме да играем някакви паметници и представи за някакви царе, царици и князове, а да бъдат живи, динамични, грешни, чувствени хора", каза още тя.

"Много се вълнувахме от всички битки, от масовките, от възможността да се подготвим в конна база, където провеждахме тренировки. Нямах търпение да започнем снимките. Сега нямам търпение да гледам", призна Даниел Върбанов.

Според Ненчо Костов е било интересно да снимат в епоха, да имат страхотни костюми.

"За първи път ми се случва да усетя такава атмосфера и такова сближаване с хората, с които си партнираш. Книгата и филмът "Войната на буквите" се занимават не толкова с възникването на буквите, а с опита да се извоюват, да се съхранят и да се създаде българската идентичност", посочи той.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари