Нинова: Мораториум на кабинета на Бойко Борисов

0
Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт
Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт

Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт

Предлагам Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново и то да не сключва договори за концесии.

Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова в декларация от името на група за началото на 45-ото Народно събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Внасяме днес този пакет от закони, които касаят помощ на малкия и среден бизнес, спешни решения за удължаване, на кредитна ваканция, помощ на икономиката и откриване на работни места, помощ за домакинствата и младите семейства", каза още Нинова.

Според нея възстановяването на парламентаризма е основна и приоритетна задача. "ГЕРБ и присъдружните им задачи поставиха в подчинена роля на един човек и министър-председателя", каза Нинова. По думите ѝ трябва да се възстанови блиц-контрола, спиране на порочната практика на внасяне на закони без оценка на въздействието и ревизия на лобистки закони, приемане на трайно и устойчиво законодателство, което гарантира прогнозируема бизнес среда.

"Трябва да направим пълна ревизия на досегашната изпълнителна власт. Предлагам да започнем със следното: Народното събрание да наложи мораториум на сегашното правителство до съставяне на ново върху сключване на договори, концесии. В момента текат усилено такива процеси.

Премиерът и финансовият министър да отчетат пред нас реалното финансово състояние на държавата и да внесат актуализация на бюджета", изтъкна още Нинова.

"Внасяме днес в деловодството промени в Закона за публичните финанси, с които се ограничава възможността на министър-председателя, който и да е той, да харчи безконтролно парите на хората. Тук може да се стъпи на експертизата на БСП, защото ние четири години внасяме този закон, но се отхвърляше от мнозинството. Ние сезирахме Сметната палата, Конституционния съд, бяхме сами в опозиция в предишния парламент и не успяхме. Вярвам, че сега ще го направим по принципни съображения да сложим ред в управлението на финансите на страната", каза още Нинова.

Лидерът на БСП заяви, че трябва всички корупционни скандали да бъдат разследвани и да се носи отговорност.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари