Нинова: България не е изнасяла оръжие за Украйна от 2015 година

0
БСП няма да позволи да бъдем намесени във войната, заяви лидерът на социалистите
БСП няма да позволи да бъдем намесени във войната, заяви лидерът на социалистите Снимка: БГНЕС

БСП няма да позволи да бъдем намесени във войната, заяви лидерът на социалистите

България изнася оръжие и стоки и технологии с двойна употреба в над 60 държави, но нито един износ не е осъществен за Украйна не само през последните месеци, откакто на власт е правителството на Кирил Петков, а от 2015 г. след подписването на Минските споразумения.

Това каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова по врече на блиц контрола в парламента, предава БТА. Коалиционният партньор "БСП за България" няма да позволи България да бъде намесена във войната чрез доставка на оръжие, боеприпаси и стоки и технологии с двойна употреба, заяви Нинова.

В отговор на депутатски въпрос по повод подаден от народния представител документ до министър Нинова, според който на 18 март от "Арсенал" АД е била извършена доставка на патрони и малокалибрено оръжие в Украйна, а на 21 март от военния завод в Лясковец "Аркус" АД са били натоварени тирове, за които се твърди, че са с помощи за Украйна, но те са били натоварени с оръжие и боеприпаси, министър Нинова каза, че е получила неофициално, по думите й, лист хартия. "Лист хартия, на който няма име на фирма на бланка, няма име на подател и подпис и става въпрос за пренасочване на един транспортен коридор през друг. Това не е документ. Проверих сигнала ви, такова нещо нито е влизало в Министерството на икономиката и индустрията в Комисията по оръжие, нито е обсъждан този транспорт на оръжие, нито му е издавано разрешение", заяви министърът.

Министърът напомни, че ресорната комисия в министерството няма законовото право, нито практически право да проверява сделки на място. Комисията получава документи, които се преглеждат и подписват от представители на ДАНС, на служба "Военна информация", на МВР, на МО, външно министерство и чак тогава министърът на икономиката и индустрията последен слага подписа, напомни законовия ред Нинова и добави, че при съмнения за нередности трябва да се сезират компетентните органи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    5
    русенец
    Имам предвид българско производство.
  • 1
    4
    русенец
    Тогава защо в Украйна има изстрели за РПГ-7, произведени през януари тази година? Защо не проверите партидите и да кажете кой "партньор" ги е изнесъл?
  • 1
    3
    Бай Чеп
    На Курнела чалъмите! Много добре знаят къде отиват боеприпасите купувани от американци и други! Да не би Пентагона да е въвел на въоръжение калашници?
  • -8
    2
    Българин
    Трябва и сега да изнесем оръжия към братския украински народ, който беше вероломно окупиран от рашистите на Владолф Путлер! Но те се сражават гордо и достойно за Родината си и двудневния блиZкриг на сатрапа отиде на*уй!!!
  • 0
    1
    Нели КОЛЕВА
    Министър Нинова е права.Изнасяме за съюзници и неембаргови държави.След това изделията минават през още няколко фирми-така се губят следите.След това отиват където трябва-всичко пито,платено.Ако се направи сериозна проверка има шанс да се разбере крайният получател.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари