Николас Мадуро ще се кандидатира за трети мандат

0
Ще отидем на нова победа, заяви президентът на Венецуела
Ще отидем на нова победа, заяви президентът на Венецуела Снимка: AP

Ще отидем на нова победа, заяви президентът на Венецуела

Президентът на Венецуела Николас Мадуро ще се кандидатира за трети мандат на изборите на 28 юли, от които държавният апарат изключи основния му съперник - фаворит в проучванията на общественото мнение.

"Ще отидем на нова победа", заяви 61-годишният Мадуро, приемайки официалната номинация на управляващата си партия PSUV за неин кандидат, след 11 години на власт, белязани от санкции, икономически срив и обвинения в широкоразпространени репресии, пие БГНЕС.

Нямаше претендент от средите на движението "Чависти", което е на власт от 25 години и носи името на популярния предшественик на Мадуро Уго Чавес.

"Аз съм тук заради народа, затова днес, на 16 март тази година, 2024 г., приемам президентската кандидатура за изборите на 28 юли", заяви действащият президент.

В края на третия си пореден мандат Мадуро ще е служил 18 години като президент на някога проспериращата южноамериканска държава.

От 2013 г. насам той управлява тежка икономическа криза, влошена от санкциите на САЩ, в резултат на която 7 млн. души напуснаха страната, а БВП спадна с 80 % за десетилетие.

С подкрепата на системата на политически протекции, армията, както и на Куба, Русия и Китай, той консолидира властта си над парламента, съдебната система и други държавни институции и вкара в затвора и неутрализира критиците и претендентите.

Лидерът на опозицията Мария Корина Мачадо, която според проучванията на общественото мнение би победила действащия президент в честна надпревара, беше дисквалифицирана от съдилища, подкрепящи Мадуро, по обвинения в корупция, които се отхвърлят като несъстоятелни, и за подкрепа на западните санкции срещу режима. /БГНЕС

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари