Николай Витанов: Грипът ограничава заразяването с Ковид-19

0
Това са две армии, които се бият на едно и също поле - белия дроб, коментира математикът
Това са две армии, които се бият на едно и също поле - белия дроб, коментира математикът Снимка: Ани Петрова, БНР

Това са две армии, които се бият на едно и също поле - белия дроб, коментира математикът

Грипът ограничава разрастването на COVID и коронавирусът през ноември ще бъде полегата вълна, която няма да се разшири. Това обясни пред България Днес  математикът от БАН проф. Николай Витанов по повод актуалната пандемична обстановка.

"В момента наблюдаваме как две армии се бият на едно и също поле - белия дроб. Едната спира другата - грипът действа ограничително на заразяването с коронавирус. През 2020 и 2021 година COVID беше абсолютен господар, но с появата на нови варианти отслабна и това даде възможност на грипа да се завърне", заяви пред Витанов.

По думи на учения от БАН ни очаква спокойна зима, тъй като грипът е забавил коронавируса с поне един месец. Болниците ще останат все така празни през ноември, а до коледните празници можем да сме спокойни, че броят на заразените няма да нарасне драстично. Очаква се да минем през есенно-зимната вълна без големи проблеми. Модифицираният "Омикрон" не успява да запали дифузното разпространение вече 214 дни след края на извънредната епидемична обстановка.

Текущата заетост на интензивните легла е 59, което е 8-9 пъти под максимума, така че здравната система не би трябвало да има проблеми да се справи със заразата. Витанов посочи още, че почти цялата страна е на етап 0, т.е. не са необходими никакви допълнителни мерки. Но призова да се внимава със София и областите около нея, тъй като там има възможност за повече заболели.

"Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво", завърши професорът.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари