Николай Слатински: През ковид-пандемията ще минем някак, но през ББ-пандемията дали ще минем?

1
Вече имаме повече заразени от Индонезия с нейните близо 260 милиона население
Вече имаме повече заразени от Индонезия с нейните близо 260 милиона население Снимка: БГНЕС

Експертът по национална сигурност Николай Слатински публикува коментар в личния си фейсбук профил за ситуацията с КОВИД-19 у нас: 

"Отдавна знам, че между много добър експерт и отговорен човек няма знак на равенство.

Постоянно срещах в живота хора, които са качествени професионалисти, способни да предоставят отлична експертиза, но слабохарактерни и мекогръбначни.

Впрочем, това е и една от причините дори концептуалните ни документи в сигурността и отбраната, външната политика и вътрешния ред да остаряват и стават неадекватни още преди тонерът да е изсъхнал върху страниците им и да събират няколко милиметра прах из разните етажерки и шкафчета, четени само от студентите по принуда и от преподавателите – по задължение.

Да, политиците взимат решенията навсякъде. У нас е още по-категорично и ясно – решенията ги взима Той, човекът Първо лице Единствено число.

Затова е най-голяма неговата вина, че държавата проспа няколкото месеца на прозореца на възможностите за подготовка за втората вълна на епидемията и толкова много хора се изпоразболяха

(ФБ-приятелка написа с потрес, че имаме повече заразени от Индонезия с нейните близо 260 милиона население)

и немалко умряха (друга ФБ-приятелка отчаяно алармира, че имаме повече починали от вируса от Китай, с неговите близо 1 милиард и 400 милиона население)

заради Него.

Но вина имат и висшите експерти – те не само се караха като мургави наши съгражданки на кооперативния пазар, но нямаха, както се казва в Пернишко, дупе да Му се опънат. Заставаха пред Него на задни лапки и съумяваха в същото време да мърдат покорно и покорено опашки.

А те най-добре знаят какво става и какво ще се случи.

Ето и сега им омекват колената, защото Той ги предупреждава, че „били сме обещали“ да махнем мерките след 21-и. Ако някой е обещавал такова нещо, това е Той, човекът Първо лице, Единствено число в държавата. Никой друг не си е и помислял по толкова идиотски начин да обещава такива неща – без реални данни, без професионални съвети, без компетентна експертиза, без здрав разум.

Вероятно е неговите импровизации да ни докарат в началото на януари отново развилнял се ковид-бич и нови безчетни бройки изпозаразени и още повече починали.

Лошото е, че като народ се заразяваме и мрем от този вирус, но не можем да сметнем колко прави две и две, сиреч – кой ни докарва тези нещастия?

Как кой – Той! С импровизациите, с вземането на решения без логика и без знание, с меренето на нещата на око, с непрекъснатите си експерименти върху нас.

Ние боледуваме като общество, но не искаме да се замислим защо това е така. В края на краищата вирусът е от по-малко от година, но Той е от повече от 10 години.

През ковид-пандемията ще минем някак, ще преодолеем последствията от нея. Но през ББ-пандемията как ще минем и дали и как ще преодолеем поне отчасти последиците, вече много се съмнявам.

Няма как 10 години един човек със съгласието и върху гърба на народа да се учи на управление и това да не донесе непоправими последици. Или последици, които ще бъдат поправяни от цяло едно поколение – това, на което днес ние преподаваме. Все още преподаваме, докато и нас не са ни изхвърлили като много други преди нас."

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари