Николай Денков: У нас ще се действа локално и според обстановката в училищата

0
Това, което ще се случи след 16 септември, зависи много от мерките, които спазват учителите, децата, а също и техните родители", заяви образователният министър
Това, което ще се случи след 16 септември, зависи много от мерките, които спазват учителите, децата, а също и техните родители", заяви образователният министър Снимка: NOVA

За мерките в училищата

Това, което ще се случи след 16 септември, зависи много от мерките, които спазват учителите, децата, а също и техните родители. Дали ще има заразяване, или няма да има, зависи от мерките, които ще се спазват. Действително съм много удивен, които напълно безотговорно казват, че няма нужда да се спазват мерките. Като не спазваме мерките, е абсолютно предсказуемо какво ще се случи – една бърза, нова вълна, която никой не иска”, смята Николай Денков.

Пред NOVA Той припомни, че според епидемиолози дори началото на учебната година може да предизвика нова вълна. Затова от МОН са взели всички необходими мерки.

Насоките, които подготвихме, са насочени към това – ако училището може да продължи да обучава, децата не са много болни, учителите са на лице, ние няма да спираме обучението. Миналата година изобщо не беше така”, припомни министърът.

Относно маските и ваксините, той посочи, че има разнопосочни мнения.

"Това, което е различно от миналата година, е, че имаме ваксини. Когато правим сравнение, трябва да имаме предвид, че тази година всеки учител би могъл да се ваксинира. Ако срещнете вируса, без да сте ваксиниран, това създава по-голям риск, отколкото ако го срещнете ваксиниран. През цялото време обяснявахме, че ако учителите искат да се чувстват безопасно, трябва да се ваксинират. Никога не сме казвали, че трябва да е задължително, напротив - трябва да е доброволно, но това е риск, който оттук нататък те са си поели", каза министър Денков.

Над 30% са ваксинираните учители, а около 20% са преболедували вируса. Общият им брой е малко над 50%. На въпрос дали се предвижда затягане на мерките в училищата по примера на Гърция, където учениците се тестват два пъти седмично, Денков посочи, че подобно нещо не се обмисля. У нас ще се действа локално и според обстановката в училищата.

"Висшите училища ще започнат годината присъствено. Те натрупаха много опит как да провеждат занятията. Всичко работи чудесно", каза още образователният министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари