Николай Денков: Борисов ни прати на избори под натиска на Пеевски

0
Считам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, допълни бившият премиер
Считам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, допълни бившият премиер Снимка: Николай Денков / Facebook

Считам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, допълни бившият премиер

"Кой ни изпрати на избори и защо? Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който непрекъснато се опитваше да се вклини във властта."

Това написа бившият премиер акад. Николай Денков във Фейсбук профила си.

"Защо отново отиваме на избори? Струваха ли си тези 10 месеца? Какво предстои? Това са само част от въпросите, които ни задавате при срещите ни в страната – нерядко с тон на критика и разочарование. Чуваме ви", заяви Денков.

"Ще продължим разговорите и през следващите дни и седмици, в търсене на най-доброто решение за България след изборите. А междувременно тук обобщавам фактите по темите, които обсъждаме на живо и по които често задавате допълнителни въпроси.

Кой ни изпрати на избори и защо? Краткият отговор е – Борисов, под натиска на Пеевски, който непрекъснато се опитваше да се вклини във властта. Започнахме реформите, но двамата не пожелаха те да бъдат доведени докрай – може би защото това би позволило реални разследвания, истински контрол и ефективни присъди за престъпна дейност", обясни той.

"Считам, че Пеевски е най-заинтересован от новите избори, защото се надява да увеличи изборните резултати на ДПС и заедно с ГЕРБ да имат мнозинство в следващия парламент. А в хода на изборите да смени много от депутатите с лоялни нему хора – не само в ДПС, но и в ГЕРБ, където вече има много силно влияние, както установихме през последните месеци", каза бившият премиер.

"Всичко около съставянето на кабинета и пропадналите преговори за ротацията може да видите тук", посочи Денков.

"Струваха ли си последните 10 месеца? Едно управление има смисъл, ако постига полезни резултати. За първи път успяхме да накарахме ГЕРБ и ДПС да работят по нашата програма - с планираните реформи в полза на хората и на бизнеса. Да, очаквахме всеки ден да е битка и всеки успех да е труден. До голяма степен знаехме с какво се захващаме - и че може кабинетът да не издържи до края. Но не се отказвахме, защото разочарованието ви от подкрепата на ГЕРБ и ДПС беше знак, че сте стигнали предела на търпимостта към латиноамериканския, олигархичен модел на управление", каза Денков.

По думите му в същото време са били наясно, че нищо няма да се промени, ако критикуват този модел отстрани. "Промяната не може да се случи само с призиви, декларации и протести. Тя идва от сърцето на институциите, с промяната в законите, с хората, които работят отвътре, стъпка по стъпка, чрез инструментите на властта – и по-бавно, отколкото ни се иска", обясни той.

"България отново е на кръстопът и трябва да избира измежду два пътя: На реформите за по-добро европейско бъдеще с повишени доходи, по-малко неравенство и подходящи условия за развитие на личната инициатива и бизнеса или назад към мрачните практики с институциите „бухалки" за рекет върху бизнеса, регионалните власти и гражданите, застанали на нечий път. Без правосъдие и с продължаващо усещане за несигурност, в името на забогатяването на няколко олигарси, за сметка на всички останали българи", коментира Денков.

Според бившия премиер олигархията ще мобилизира целия си ресурс, за да се върне отново на власт и да отмъсти за „загубите си" през последните 3 години, в които не можеше да управлява пряко чрез ГЕРБ и ДПС. "Отмъщението и желанието за спечелване на служебна победа на изборите личи в светкавичните координирани действия по смени на хора на ключови позиции и скалъпените обвинения към политически опоненти", заяви той.

"ПП-ДБ ще работим заедно за резултати, които да ни позволят да продължим реформите. Това ще бъде основният залог в предстоящите национални и европейски избори. А от вашата подкрепа зависи в коя България ще живеем", допълни Денков.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    уахаха, уахаха
    Опорката „никога с боко“ даде фира, сега опоркити ще са „никога с пеевски“, „пеевски е сатана“ „пеевски провали сглобката“! Интересно, колко ли балъка ще се хванат пак на кукичката?!?
  • 1
    5
    до 4
    А може би ти си плитък и нищо не си разбрал от написаното?!:) Селянино, тук обсъждаме нещо. Ако имаш мнение по статията - кажи го! Защото ако ще обсъждаме теб, то това никак няма да ти хареса.:)
  • 0
    4
    Марин М.
    "Професори"под номера едно и две.Много сте плитки в мисленето си.Нищо конкретно не изписвате,особено "професора" под номер едно.
  • 0
    3
    Аз
    Мехурчесто водорасло, ко да го прайш?
  • 2
    2
    русенец
    Това е най-невзрачното нещо, което някога е било министър-председател на България! След това недоразумение спокойно можем да напишем в Конституцията, че занапред мин.-председателят ще се определя на лотариен принцип. Ще вменим в правата му правото да се произведе в академик , ако не е гнуслив.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

На пазара:
- Едно кило ягоди!
- Какви предпочитате, български или брани от българи?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари