Никола Стоянов: От 12 юни държавата няма да може да се разплаща!

0
На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, предупреди икономическият министър
На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, предупреди икономическият министър

Според икономическия министър дотогава нов бюджет не може да бъде приет и спасението е единствено ново удължаване на стария

След 10 юни, когато изтича удължителният закон за бюджета, на практика от понеделник (12 юни), държавата няма да може да се разплаща.

Това обяви министърът на икономиката Никола Стоянов в ефира на БНТ.

"На 10 юни изтича удължителният закон за бюджета и държавата остава на нулево салдо, което означава, че няма да може да се разплаща. В такива случаи може да се харчи, само ако е на плюс бюджета. Това би довело до невъзможност за изплащане за заплати и абсолютно спиране на всички плащания. Твърде убеден съм, че депутатите са наясно с тази си отговорност и - или ще приемат нов бюджет, или ще удължат действието на сегашния", каза Стоянов.

При ново удължаване, обаче, нуждата от нов бюджет остава, предупреди министър Стоянов.

"Ситуацията е коренно различна, времената са динамични, така че е много трудно с Бюджет 2022 да работиш през 2023. Събираемостта продължава да е много добра, доходността също, но разходите са много увеличени. Инфлацията спада и износът расте, но това прави по-малко пари от ДДС. Приходите не са по-малко от миналата година, но ръстът им не може да навакса ръста на разходите, който е следствие на решенията на парламента от миналата година", посочи Стоянов.

Политическата нестабилност у нас е най-голямата пречка за повече инвестиции в страната. Въпреки сътресенията, обаче, нивото им е добро, увери Никола Стоянов като посочи, че 2022 е втората най-добра година по инвестиции за последните 10 години.

Икономическият министър коментира още, че България не е издала нито едно разрешение за износ на оръжие към Украйна. Изнася се към държави-партньорки.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    6
    Стоян
    Пак заплахи,дайте да излезем и бой,по всички институции
  • 7
    5
    Belgium
    "...591 дни без редовно правителство..." - Последно Белгия нямаха 591 дни правителство и не фалираха нито затвориха държавата. България нито ще фалира, нито ще спре да работи без редовно правителство - справка Белгия.
  • 2
    4
    Некадърници, сър!
    Бюджетният хаос продължава с пълна сила. Тази седмица преговорите за ново правителство зациклиха зловещо, бюджетна комисия в парламента така и не се захвана с внесения проект на държавния бюджет, а накрая лидерът на най-голямата партия заплаши, че без правителство държавата ще остане без бюджет и ще спре да функционира.
  • 9
    3
    Циганска П_тка
    Кът нямаш парите, фалирай я тая Държава бе идиот.
  • 16
    2
    птица
    Пак изнудване, ако не ни изберете, няма за вас. Ами като 1, грам не ми пука, тъкмо да излезем и да ви ометем некадърници и продажници и безродни скотове.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари