Никой не гарантира вашата безопасност на летището в Брюксел

0
Двама пътници са успели да ...
Двама пътници са успели да ...

Заради протести се очакват големи опашки и закъснения на полети.

Двама пътници са успели да се качат на самолет без билети и без да бъдат проверени в Брюксел в неделя, след като летището замени паспортните проверки с електронна регистрация. Новите е-врати пропускат пасажерите от полетите от шенгенски дестинации без полицейски контрол на документите им за самоличност.

От пускането на системата на 10 юни са установени над 50 инцидента, а десетки пътници са успели да я преминат без валидни билети.

Представител на охранителите заяви, че преминаването на електронните врати е само върха на айсберга и на летището са установени и други възможности за качване на борда без проверка за експлозиви и оръжие, но отказа да ги разкрие. Той обвини летищните власти, че при установяване на подозрителни пътници не се прилагат предписанията за евакуиране на летището и предупреждаване на останалите аеропорти, за да не се предизвиква паника. Както и че опасните пътници често не са откривани и са се качвали на борда.

Охранителите са притеснени и от новите антитерористични мерки в Брюксел, където армията и полицията замениха на ключови места цивилната охрана и искат правителството да се произнесе по бъдещето на 100-те цивилни пазители, които работят на летището.

Синдикатите на охраната обявиха, че ще протестират в понеделник срещу нововъведението, като ще проверяват подробно ръчния багаж на всеки пътник. Охраната ще иска документи за самоличност и от ползващите паркинга на летището. Очаква се да се образуват големи опашки и да има закъснения на полети.

Електронните врати при пристигане от шенгенски дестинации пропускат пътниците на летището без паспортен контрол. Полицията проверява на случаен принцип само документите на неевропейски граждани и на желаещите да минат през скрийнинг. Полетите от България не са включени в облекчения режим, тъй като страната не е член на Шенгенското безвизово пространство. 

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари