Никога не топлете тези храни в микровълновата

0
Ето кои да държите далеч от нея и защо
Ето кои да държите далеч от нея и защо

Ето кои да държите далеч от нея и защо

Микровълновата печка е много полезна в кухнята, особено когато вадим нещо от хладилник и искаме да го стоплим, защото не ни се хапва студено. И това е ключовият момент. Какво трябва и какво не да топлите в уреда? Не всички хранителни продукти трябва да се запознават с микровълновата. Ето кои да държите далеч от нея и защо, пише Actualno.com

Люти чушки – ако бъдат притоплени в микровълнова, те губят полезните си свойства, които при тях идват от веществото капсаицин. При топлете то просто се изпарява и изчезва от чушките. Освен това, когато отворите вратата на микровълновата, може да изгорите очите си или да се задавите от лютата вълна, която ще ви връхлети. Доста голям дискомфорт се получава, така че по-добре не рискувайте.

Броколи – едни от най-полезни зеленчуци не бива да припарват до микровълновата, защото всичките им вкусови качества и полезни съставки ще се изпарят. При затопляне, структурата в състава на броколите се променя и те губят витамините си, ето защо ги дръжте далеч от нея. Ако искате да се храните здравословно, не топлете броколите в микровълновата.

Яйца – онези, които имат черупка. Ако ги стоплите в микровълновата, те ще избухнат. В уреда яйцата с черупка са като бомба със закъснител, чийто часовник тик-така доста бързо. Това е така, защото процесът в микровълновата нагрява водата в тях и черупката им се разширява.

Кърма – много майки решават да запазят по-голямо количество кърма в хладилника за моменти, в които не е удобно да накърмят бебето си. Съответно кърмата е студена. По-добре е да изкарате кърмата от хладилника и да я оставите да се стопли на стайна температура, отколкото да я нагреете в микровълнова, защото така ще изгуби ценните си хранителни свойства и има шанс млякото да се стопли прекалено много в даден участък и вие изобщо да не разберете. Предотвратете шанса бебето ви да опари от млякото като просто съобразите кога ще ви бъде необходимо мляко и го изкарате по-рано от хладилника.

Храни, топлени веднъж – колкото повече пъти топлите една храна в микровълновата, толкова по-малко полезна става тя за ядене. Независимо дали става дума за плодове, зеленчуци, или друг продукт, ако го стоплите повече от един път, той ще изгуби хранителните си свойства и витамини. Ето защо, ако ви е възможно, топлете храната си само веднъж и после я хапвайте директно. Ако забравите или не седнете да се храните веднага, по-добре хапнете изстинала, но по-полезна храна, отколкото топла без никакви витамини, минерали и полезни вещества.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари