Нигерийци атакуват лековерни българи в интернет

1
Целта на измамниците са наивни хора, които не обръщат внимание, че купувачът предлага по-висока цена от обявената
Целта на измамниците са наивни хора, които не обръщат внимание, че купувачът предлага по-висока цена от обявената Видео: BULGARIA ON AIR

Интернет измамите у нас зачестяват.

Такъв е случаят с българин, който искал да продаде телефона си в интернет. С него се свързва чужденец, който пише на развален български. След няколко дни комуникация той иска от нашенеца първо да му изпрати устройството, а чак след това да пусне парите по банков път.

В "България сутрин" началникът на отдел "Киберсигурност" Явор Колев, Богомил Николов от Асоциация "Активни потребители" и експертът по интернет безопасност Александър Ненов се обединиха около мнението, че родният потребител трябва да се научи да различава истинските оферти от измамите, предава Bulgaria ON AIR.

Колев обясни, че най-често измамите се правят от нигерийци, които имат свои мулета в Европа. Той също така разкри, че е много трудно местната полиция да залови престъпниците, тъй като няма договор за сътрудничество между България и Нигерия.

Богомил Николов пък заяви, че целта на измамниците са наивни хора, които дори не обръщат внимание, че купувачът предлага по-висока цена от обявената.

"Интернет направи света едно глобално село и винаги ще се намери някое кътче на земята, където полицейското сътрудничество няма да може да достигне. Трябва да се научим да разпознаваме тези видове измами. Измамниците се целят в хора, които са наивни. Затова е важно да разпознаваме измамите. Не е нормално купувачът да вдига цената", каза Николов.

Ненов пък бе категоричен, че финансовата култура на българина е много ниска и поради тази причина наши сънародници лесно се връзват на интернет измамите.

"Измамниците заобикалят платформата, която може да ги засече, като използват други форми на комуникация - чрез Viber или други подобни приложения. Финансовата култура на българина е много ниска. Точно заради това те се връзват на неизгодни оферти в интернет" допълни Ненов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари