Нидерландия удължава ограниченията

0
Рестрикциите ще важат до 15 януари
Рестрикциите ще важат до 15 януари Снимка: GettyImages/Guliver

Нидерландия ще удължи срока на ограниченията, наложени заради коронавирусната пандемия.

Тъй като нивата на заразените не спадат, рестрикциите ще важат и по време на новогодишните празници, съобщи премиерът Марк Рюте, цитиран от Ройтерс и БТА. 

Той заяви това, след като стана ясно, че броят на заразените на седмична база се е повишил за пръв път от октомври. Нещата наистина не са добре - нито с нивата на инфекцията, нито в болниците, каза Рюте в пряко предаване по телевизията. Не изключвам възможността преди Коледа пак да съм тук, за да обявя още карантинни мерки, добави той.

От 13 октомври Нидерландия е в режим на частичен локдаун - хората са посъветвани да работят от вкъщи, забранени са пътуванията по неналожителни причини и събирането на много хора. Рюте се надяваше, че ситуацията ще позволи облекчаване на ограниченията по коледните празници и за Нова година. Но вчера правителството реши да удължи до 15 януари ограничението, че всяко домакинство може да приема до трима гости. Затворени остават ресторантите и баровете.

В седмицата преди 8 декември бяха регистрирани 43 103 новозаразени, което е с 27 на сто повече от предходната седмица, когато те бяха 33 949. Досега в Нидерландия са отчетени повече от 500 000 случая на КОВИД-19 и близо 10 000 починали. Тревожно е и увеличаването през последната седмица на броя на хоспитализираните - от 1007 на 1229.

През ноември кабинетът на Рюте, който преди не приемаше съвета на СЗО за носене на маски на обществени места, промени курса и от 1 декември маските станаха задължителни в обществените сгради.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари