Незаконна сеч в горите – наследство от Цар Борис III в Рила

1
Преди дни контрольорите от Регионалната дирекция по горите намерили складирани в близост отсечените дървета
Преди дни контрольорите от Регионалната дирекция по горите намерили складирани в близост отсечените дървета Снимка: bTV

Единственият лесничей на царското семейство разказва, че отникъде няма помощ в опазването на стотиците декари от редовни набези

Незаконна сеч в горите – наследство от Цар Борис III в Рила. Единственият лесничей на царското семейство разказва, че отникъде няма помощ в опазването на стотиците декари от редовни набези, разкрива bTV

Тази прясна сеч на бял бор в рилската гора край Бели Искър е в 16-те хиляди декара, които от 90-те години са наследство на Симеон Сакскобургготски от цар Борис III и Фердинанд. Преди дни контрольорите от Регионалната дирекция по горите намерили складирани в близост отсечените дървета и ги конфискували.

„34 броя дървета, немаркирани с контролна горска марка. Едра строителна дървесина, не можем да направим никакви предположения кой би бил нарушителят в тази територия“, заяви Десислава Христова от Регионалната дирекция по горите в София.

Изпратен е сигнал до прокуратурата, а царският лесничей от частното стопанство "Царска Бистрица" се оплака от редовна незаконна сеч в горите през последните 12 години. Въпреки сигналите до МВР и прокуратура, те оставали ненаказани.

Костадин Георгиев предполага кои са извършителите.

„Не знам дали вече има някъде място, където да не се е влизало и да не се е секло“, каза Костадин Георгиев, лесничей на частно стопанство „Горска Бистрица“.

От 2009 г. царското семейство и държавата спорят в съда, от тогава е и мораториумът върху гората и тук не може да се сече, да се печели и така да се плаща за по-сериозна охрана.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари