Неясното бъдеще на кораба "Радецки"

1
На всеки 5 години той трябва да минава основен технически преглед и ремонт, което струва доста пари
На всеки 5 години той трябва да минава основен технически преглед и ремонт, което струва доста пари Снимка: Национален исторически музей

На всеки 5 години той трябва да минава основен технически преглед и ремонт, което струва доста пари

Говорейки за кораба “Радецки", трябва да уточним, че става въпрос за два кораба - оригиналният австрийски параход с това име и построеният по-късно като реплика на кораба “Радецки" параход, който и сега се намира на Козлодуйското пристанище. Това каза в предаването по Радио "Фокус" Михаил Симов, ръководител отдел “Възраждане" към Националния исторически музей.

"Какво се случва след завладяването на кораба? Както знаем Ботевите четници дебаркират на Козлодуйския бряг откъдето започва техния безсмъртен поход към връх Околчица, където войводата дава живота си за Отечеството. Самият параход в следващите десетилетия продължава да работи като един обикновен речен параход във флота на Австроунгарското дунавско параходно дружество. И това е така до началото на ХХ век, когато корабът е доста стар, амортизиран. И през 1914 г. окончателно е бракуван и нарязан за скрап, с което фактически корабът престава да съществува. Преди това в България има идеи той да бъде закупен и превърнат в музей, но до конкретни преговори с дружеството, което е негов собственик не се стига. Така че оригиналния, Ботевият “Радецки", е изгубен. Вече в социалистическа България през 60-те години, когато предстои да се отбележи 90-годишнината от подвига на Ботевата чета и от гибелта на войводата, възниква идеята да се построи реплика на кораба “Радецки" в чест на Христо Ботев. И за основа е използван един по-стар речен параход-буксир, който между другото е произведен в същата тази унгарска корабостроителница, която е произвела и оригиналния параход “Радецки". Преустройството на кораба е извършено в Русенската корабостроителница и през 1966 г., в началото на май, новият възроден “Радецки" акостира на Козлодуйския бряг. И от тогава насетне, той вече изпълнява функциите на паметник-музей и функциониращ плаващ кораб, който извършва кратки туристически плавания по река Дунав", каза още той.

Думата "борба" много добре охарактеризира дейността на кораба, тъй като това е един обект, който изисква огромни средства за поддържането му, още повече за поддържането му в плавателно състояние, тъй като освен като исторически паметник, това е и един функциониращ кораб, който трябва да отговаря на всички изисквания по законодателството, за да превозва пътници, допълни Михаил Симов.

"На всеки 5 години той трябва да минава основен технически преглед и ремонт, което струва доста пари. Националната кампания, която събира средства за построяването на репликата на “Радецки" създава един наистина забележителен обект, но не осигурява средствата за по-нататъшната му поддръжка. Така че през годините недостигът на пари и неяснотата относно бъдещето на кораба “Радецки" винаги го е съпътствала, това е така и до днес".

При реставрирането на кораба е създаден Национален щаб от корабостроители, инженери, архитекти и парите, с които е финансирано възстановяването на “Радецки" в Будапеща, са събирани и от деца от цяла България.

"Вярно е. Това наистина е една безпрецедентна много широка кампания, която обхваща изключително голям кръг от хора. Формиран е Национален щаб от специалисти от различни области. Освен корабостроители са ангажирани заводи, които произвеждат обзавеждането на кораба, килими, дървени обшивки, сервизи порцеланова и т.н. и т.н. А средствата са събирани чрез една кампания под шапката на пионерската организация основно от деца, които чрез различен тип доброволческа дейност - бране на билки, събиране на шипки и всякакви подобни неща - събират левчета, парички за възстановяване на кораба “Радецки". Разбира се, средства даряват и различни организации и частни лица, в резултат на което е събрана една доста сериозна сума за построяване на тази реплика", каза Михаил Симов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Николай Стоименов
    Ами нарежете го за скраб и без това променяте историята изроди
  • 1
    5
    Хайде, хайде
    Никога не ни "тресял нихилизъм". Просто във вековете сме изградили по особенна народо-психология. И аз съм бил пионерче, и аз съм внасял по 10 стотинки за "Радецки". Друга ми е идеята. След толкова провали, загуби, поробвания и практическата липса на държавата ни, някак сме станали "гъвкави". Някак, пригаждащи се с условията. Ами, няма друга държава в историята на света, която е била заличавана няколко пъти, общо за към 800 години. Пък тя напук, пак я има. Остави корабчето-шлеп, остави съборетината на Караджата, остави и къкринското ханче, което е на стотици метри от автентичното. Нещата не се случват в тухли, кирпич и прогнило желязо. В главата са.
  • 6
    4
    Кан Ювиги
    Яко ни тресе нихилизмът, жалко че не сме прехванали малко от шовинизма на сърби и гърци... По-важно за тия мършоляци в Парламента да предлагат смяна на националния празник. Безродници!
  • 15
    3
    русенец
    Преди да го бракува, австрийската фирма е предложила на Булгаристан да закупи автентичният "Радецки". Не сме го сторили. Между другото и къщата на Левски в Карлово е "реплика" . Унищожена е след 1878, някой е имал нужда от терена, а 30-40 години по-късно друг някой се е сетил, че българинът има нужда от нея или , че има далавера в това и е възстановена по "спомени"... Погледнете съседните на Бг страни, всяка от тях пази замъци, катедрали, старини от преди Османското робство, което и при тях е било долу-горе 500 години. Само при нас всичко е унищожено. Унищожено от нас самите, не от турците!
  • 1
    2
    Караджата
    Къв е проблема? Оставиха да ми съборят къщата в Румъния че някакъв веслоход? Ще го продадат и направвт на плуващ ресторант "Сарай" ,Сокола да мези със шашлъци и пилаф,иначе на скрап.Пристига Върбето от ГЕРБЗ и със оксижена.Ще го пуснат да плува по Лома към вечното пристанище Красен.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари