Невиждан звездопад тази нощ, намислете си желания

0
До 500 падащи на час звезди ще могат да преброят романтиците тази нощ
До 500 падащи на час звезди ще могат да преброят романтиците тази нощ

До 500 падащи на час звезди ще могат да преброят романтиците тази нощ, когато започва пикът на традиционният августовски звездопад Персеиди.

Според старо поверие, който види падаща звезда и си пожелае нещо, ще сбъдне желанието си, така че не пропускайте тази възможност!

Тази година небесата се очаква да представят най-ефектното представление с атмосферни фойерверки, като земята ще премине по-близо до пътя на кометата, създавайки най-ослепителния метеоритен поток за тази година. Очаква се тази година звездопадът да е 5 пъти по-ярък, отколкото е бил в предишни години.

Според астрономите условията за наблюдение тази нощ ще са добри. Необходимо е обаче да намерим място, по-далече от градските светлини.

Персеидите са един от най-забележителните метеорни потоци, характерен за периода от 25 юли до 17 август. Наричали са ги още „Оръжието на Сен Лоран”, тъй като датата на максимума съвпада с деня на този светец. Това безспорно е един от най-известните потоци, който астрономите-любители всяка година очакват с нетърпение.

Персеидите са синкаво-бели и понякога жълтеникави. Те са сред най-бързите метеори – движат се с около 60 км/сек. Средно ще се наброяват около 100 метеора на час. Скоростта им е много голяма, поради което по-малките ще останат почти незабележими, а по-едрите ще се наблюдават в продължение на 1-2 секунди.

Метеорният поток Персеиди е известен на човечеството от около 2000 години. Първите споменавания за него са в китайски исторически анали, които датират от 36 г., когато „над 100 метеора изгорели в небето“.

Официално за откривател на ежегодния метеорен дъжд обаче е смятан белгийският математик, астроном и метеоролог Адолф Кетле, който съобщил за това зрелище през август 1835 г.

Източник: TVN
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари