Невъзможна задача е да се докаже, че едно предприятие замърсява

0
Инспекцията по труда в Русе загуби дело срещу „Линамар“
Инспекцията по труда в Русе загуби дело срещу „Линамар“ Снимка: Facebook

Инспекцията по труда в Русе загуби дело срещу „Линамар“

Обгазяванията от „Линамар“ са едно от нещата, които най-много дразнят русенци в последните години и общественото мнение е категорично в две неща. Първо, че в цеховете на фирмата атмосферата е лоша и миризливите атаки се дължат на периодичното им проветряване, най-вече в нощните часове. И второ - че институциите не правят необходимото, така че тези обгазявания да спрат. Да се докаже, че едно предприятие замърсява обаче, наистина се оказва невъзможна задача за контролните органи, пише вестник „Утро“.

Но може би винаги не е само в тях, а и в разтегливата нормативна уредба, позволяваща на фирмите да се промъкнат през широко оставените им пролуки. И пример за това може да бъде последното дело срещу „Линамар“, загубено от русенската Инспекция по труда.

При извършена проверка на 19, 22 и 26 октомври 2021 г. в „Линамар Лайт Металс Русе“ ЕООД длъжностни лица от инспекцията установяват, че съхранението на готови сърца, изработени по технологията „студена кутия“,= и неизползваният пясък за производството им в хале 3 на предприятието не е устроено в специални затворени помещения или камери, оборудвани с необходимите обезопасяващи устройства и инсталации, въпреки че при производството на сърцата се използват свързващи компоненти със съдържание на фенол и формалдехид, които са токсични. С това според тях е нарушен чл. 5, ал. 7 от Наредба РД-06-4 за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд при леене на метали и метални сплави. За отстраняването на констатираното нарушение, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от него, е дадено съответстващо предписание на „Линамар“. А именно да устрои съхранението на готови сърца, изработени по технология „студена кутия“ и неизползвания пясък за производството им в хале 3 на предприятието в специални затворени помещения или камери, оборудвани с необходимите обезопасяващи устройства и инсталации.

Фирмата обаче оспорва в съда налагането на това предписание и актът на Инспекцията по труда е отхвърлен първо от Административен съд София-град (тъй като „Линамар“ е със седалище в София), а сега окончателно и от Върховния административен съд.

Въпреки че и представителят на Върховната административна прокуратура дава заключение в полза на инспекцията, магистратите определят като недоказан основния въпрос какво се включва в понятието „токсични вещества“. Това понятие фигурира в Наредбата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, но липсва легална дефиниция на този термин. Според ВАС „токсични вещества“ и „вредни вещества“ не са синоними, доколкото второто понятие е с много по-широко съдържание, включващо в себе си и съдържанието на първото. Безспорно всички токсични вещества са и вредни, но не всички вредни вещества са токсични. Затова Инспекцията по труда в Русе е трябвало да докаже, че тези вещества са токсични.

По време на извършената проверка е установено и наличието на миризми на органични вещества, специфични за производството, в зоните за съхранение на готови сърца и неизползван пясък за производството им в хале 3 на предприятието. Според Инспекцията по труда това „предполага“ недостатъчна ефективност на пречиствателните съоръжения в зоната за складиране на сърцата (част от вентилационната система към биофилтрите). Магистратите обаче отхвърлят и това заключение. Проведеното изпитване и замерване на ефективността на новоизградената и използвана в предприятието „Вентилационна система и биофилтри“ показало, че тя съответства на всички нормативни и проектни изисквания. А превишение на нормите, допустими по отношение на изследваните агенти, вкл. фенол и формалдехид, не е установено.

Тоест, с инсталацията всичко е наред, нарушение на наредбите няма, само дето вдишваш какво ли не и мирише отвратително. Вестник „Утро“ припомня, че системата за собствен непрекъснат мониторинг на „Линамар“ включва отчитане нивата на химични съединения. Сред наблюдаваните обаче не е съединението диметиламин, а точно то е източникът на онази позната на всички ни миризма на бакелит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    9
    Репозито
    Във предприятието е по чисто от другите леярни в българия.особенно от кремиковци .и.старазагора.и отровите са по малко от оргахим и дунарит
  • 2
    8
    До русенец
    Кое точно не разбра от обяснението на Макс относно диметиламина и миризмата ма бакелит.Човека ти обясни съвсем ясно ,че въпросният химикал няма миризма и цвят и за това се добавя остра миризма на амоняк за да се усеща и в много малки количества и че миризмата е от изгорелите смоли в пясъка.Нищо лично, но като се твърди нещо , е хубаво да е истина иначе заблуждаваш хората с неверни твърдения.
  • 5
    7
    Русенец
    Въпрос: Щом една фирма не можете да принудите да спре да омирисва града на отвратителни амини, защо изобщо ви има като агенция?
  • 0
    6
    Русенец
    Сред наблюдаваните обаче не е съединението диметиламин, а точно то е източникът на онази позната на всички ни миризма на бакелит. - Точно, кратко, ясно. Нямат с какво да засекат източникът на миризмата.
  • 0
    5
    Русенец
    недоказан въпрос, какво се включва в понятието „токсични вещества“ - Като те сложат да подишаш аминът и ще разбереш какво е токсично вещество. Местните магистрати толкова ли не разбират, че и техните деца дишат същият въздух?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Ако след петдесет не си харесвате живота, то сипете си още петдесет!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари