Необичайна готварска подправка - сол от човешки сълзи

0
В комбинация с финия аромат на лавандула, суровината за такава сол са „съвсем пресни човешки сълзи“
В комбинация с финия аромат на лавандула, суровината за такава сол са „съвсем пресни човешки сълзи“ Снимка: iStock

В комбинация с финия аромат на лавандула, суровината за такава сол са „съвсем пресни човешки сълзи

Всеки от нас неведнъж е преживявал моменти на тъга, когато му се иска да плаче. Оказва се, че всичко, което остава след изсъхването на сълзите, предизвикани от различни човешки емоции: някаква загуба, болезнена раздяла или пък радост и веселие, може да се употреби с изгода. Поне така са решили лондонски предприемачи, които решили да пуснат на пазара една свръхнеобичайна кулинарна подправка - сол, произведена от... човешки сълзи. Един вид: защо да плачем без полза, щом нашите чувства може да бъдат осребрени?

Според производителя, базираната в Лондон фирма Studio Weave в сътрудничество с Halen Môn, тяхната „деликатесна“ подправка се произвежда от сълзи, пролети по време на непоносими мъки и страдания, както и в мигове на радост и щастие. В комбинация с финия аромат на лавандула, суровината за такава сол са „съвсем пресни човешки сълзи“. След проливането им те се събират и леко се сваряват, за да се изпари водата и да останат само кристалите на солта, обяснява Actualno.

Човешкото око е удивителен орган, който ни позволява да виждаме света надалеч и отблизо с отлично качество, в ярки цветове и, така да с...

Може да се предположи, че самата работа по събирането на човешки сълзи едва ли ще донесе много радост на човек, който се занимава с нея. Все пак, ако някой реши да се възползва от „иновативната технология“, е добре да се ориентира в механизма на производството на новата подправка. Въобще, колкото и абсурдно да звучи, от чисто техническа гледна точка дали наистина е възможно да се използват човешки сълзи, за да се произведе сол?

Човек действително отделя малко количество сол чрез сълзите. За да ги събират с цел медицинско изследване, офталмолозите използват специална хартия за анализ - но събирането на сълзи за получаване на сол ще да е доста по-проблематично. Вероятно това ще изисква крайно тънка пипета. Производителите не уточняват как точно събират сълзите, но при това предлагат сол, „произведена“ от различни емоции: от сълзи при рязане на лук, през сълзи от кихане, до сълзи от радост, смях или тъга. Рекламните описания твърдят, че всеки от тези видове сол се съчетава най-добре с определени ястия. Например, според производителите, солта от мъка и скръб е много подходяща за агнешко и пържени картофи...

Сълзите представляват 99 процента вода, като само 1 процент тях са натриев хлорид - тоест сол, и други неорганични вещества. Погледнато от чисто медицинска гледна точка, слъзните жлези постоянно произвеждат сълзи, които овлажняват и почистват очите. Има два вида сълзи: емоционални, които освобождаваме, когато сме стресирани, разстроени или щастливи - и сълзи, предизвикани от физически или химически дразнения; например, когато режем лук.

Химическият състав на сълзите също не е постоянен. Интересното е, че емоционалните сълзи съдържат повече хормони, които се произвеждат по време на стрес. Това обяснява защо след плач често изпитваме чувство на облекчение. Просто химическите вещества, предизвикани от стреса, излизат от нашия организъм заедно със сълзите.

И ето, че се намерили досетливи „иноватори“, които решили да спечелят пари от това. Вероятно никой от тях не се е досетил за такива човешки понятия като етика и морал. А дори да са се досетили, може би са решили, че те са нещо второстепенно.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари