Неизвестна партия изпревари ДПС по разходи за политическа реклама

0
СБОР се нарежда на пето място по похарчени средства в предизборната кампания
СБОР се нарежда на пето място по похарчени средства в предизборната кампания Снимка: Институт за развитие на публичната среда

СБОР се нарежда на пето място по похарчени средства в предизборната кампания

Интересен факт изникна от предизборната кампания – на практика неизвестната партия „Справедлива България Обединени Родолюбци“ (СБОР) е изпреварила ДПС по похарчени средства за политическа реклама. Досега СБОР е изразходвала 75 583.62 лв. без ДДС, а движението, което е четвъртата по големина формация в парламента, остава по-назад с 56 990 лв.

Това се забелязва от данните за официалните разходи за реклама на изборните участници, събрани от Института за развитие на публичната среда, малко повече от седмица преди изборния ден на 29 октомври. Информацията се базира на наблюдението на неправителствената организация върху 39 национални и регионални медии, които отразяват кампанията с платена реклама, пише вестник СЕГА.

Първото място по разходи заема ГЕРБ с 232 305 лв. без ДДС. За първите десет дни на кампанията партията на Бойко Борисов беше похарчила 220 005 лв., тоест, няма съществено увеличение. Не такъв е случаят на коалицията ПП-ДБ, чиито разходи са скочили от 93 630 лв. за първата десетдневка на 209 685 лв. сега. Третото и четвъртото място заемат, както преди, „Възраждане“ (117 703 лв.) и БСП (113 326 лв.). На тези четири формации се падат отново 60 процента от всички рекламни разходи досега, които общо възлизат на 1 130 720 лв. без ДДС в първите 20 дни на кампанията.

Институт за развитие на публичната среда

Очевидно е, че въпросните формации са парламентарни, тоест, най-големите в страната. Затова появата на СБОР в тази група е доста странно. Тази партия е регистрирана още през 2012 г. от бизнесмена Димитър Илиев. За първи път обаче широката общественост разбра за съществуването ѝ през 2023 г., преди предсрочните избори през април. Причината беше, че тя участва във вота чрез коалицията „Заедно“, прочула се с това, че беше оглавена от Ива Митева и Любомир Каримански – бивши водещи политици и депутати от партията на Слави Трифонов ИТН.

„Заедно“ претърпя пълен провал – получи едва 8755 гласа (0.35 от вота). Сега обаче СБОР се явява самостоятелно на местните избори, като дори излъчи свой кандидат-кмет в София и листа с претенденти за общински съветници, сред които се срещат известни имена – като рапърът Адриан Рачев, познат като Румънеца, и пиарът Ива Екимова. А по разходи за реклама изпреварва не само ДПС, но и ИТН (19 671.24 лв.), която също е парламентарна формация. За изборите досега СБОР е отчела дарения в размер на немалката сума от 95 452.74 лв, както показва регистърът на Сметната палата.

Всъщност, ИТН е надмината по рекламни разходи и от други малки извънпарламентарни формации като ВМРО-БНД, „Левицата“, КОД и „Съединени за Пловдив“. Това показва, че слабоизвестните политически сили не бива да се подценяват, след като са толкова способни да събират спонсори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари