Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум навършва 53 години

0
Митрополит Наум е роден в деня, когато Православната църква прославя небесния покровител на българския народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец през 1968 г. във Варна
Митрополит Наум е роден в деня, когато Православната църква прославя небесния покровител на българския народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец през 1968 г. във Варна

Негово високопреосвещенство Русенският митрополит Наум навършва 53 години днес

 Митрополит Наум е роден в деня, когато Православната църква прославя небесния покровител на българския народ преподобни Йоан Рилски Чудотворец през 1968 г. във Варна, припомня Агенция Фокус. 

Завършва основно и средно образование в родния си град. След отбиване на военната си служба през 1989 г. постъпва в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски" при гара Черепиш. През 1994 г. завършва Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски".

На 22 декември 1990 г. като студент в Богословския факултет е постриган за монах от Браницкия епископ Герасим и под духовното старчество на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил, в манастира "Св. ап. Петър и Павел" в с. Златар, Шуменска духовна околия.

На Неделя Православна през 1991 г. е ръкоположен за йеродякон от митрополит Кирил в катедралния храм "Св. Успение Богородично" във Варна. На 26 юли 1992 г. е ръкоположен за йеромонах също от Варненския митрополит в старинния храм "Св. Параскева" във Варна.

От 10.9.1992 г. до 15.7.1996 г. е ефимерий и учител в Пловдивската духовна семинария "Св. св. Кирил и Методий", като летните месеци е бил ефимерий в Бачковския манастир. От февруари до май 1997 г. е на специализация в Гърция.

От 1 юни 1997 г. е назначен за енорийски свещеник в гр. Велики Преслав, Варненска и Великопреславска епархия. На 20 декември 1998 г. е възведен в архимандритско достойнство от митрополит Кирил в храм "Св. архангел Михаил" във Велики Преслав.

По решение на Св. Синод на БПЦ от 1 април 2004 г. е назначен за главен секретар на Св. Синод на БПЦ и за председател на църковното настоятелство на патриаршеската катедрала, ставропигиалния храм-паметник "Св. Александър Невски".

На 17 март 2007 г. в храм "Св. Александър Невски" е хиротонисан за епископ с титлата „Стобийски" и като такъв продължава да изпълнява задълженията си на главен секретар на Св. Синод.

На 16 март 2014 г. е избран от русенските епархийски избиратели за кандидат-митрополит на Русенска епархия.

На 23 март 2014 г. в Синодалния параклис "Св. цар Борис" след провеждането на синодалния канонически избор е избран с пълно единодушие за Русенски митрополит.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари