Недостиг на заварчици, въпреки заплатите от 3500 лева

2
От доста време в професионалните гимназии липсва тази специалност, няма нови кадри
От доста време в професионалните гимназии липсва тази специалност, няма нови кадри Видео: NOVA

От доста време в професионалните гимназии липсва тази специалност, няма нови кадри

Свободни работни места за квалифицирани работници остават незаети месеци наред заради липса на кадри. Тенденцията през последните години е все повече работодатели да не успяват да си намерят служители, а в Бюрата по труда свободните позиции да бъдат обявявани като трайно незаети.

3500 лева заплата. Търси се заварчик, но има ли кой да работи? В Бюрата по труда в Хасковска област са обявени над 180 свободни работни места.

"Инженерите са едни от най-търсените длъжности, които се обявяват при нас. Заварчиците, шлосерите също са едни от работните места, за които трудно намираме кандидати", посочва Камен Калинов, главен екперт в Бюро по труда - Хасково, предава NOVA.

Именно при този тип висококвалифицирана работа кадрите са най-дефицитни, а това кара работодателите да вдигат предлаганото възнаграждение. Така заплатите за заварчици и шлосери вече достигат достигат няколко хиляди месечно.

"Останалите такива кадри на пазара на труда обикновено са по-възрастни хора, които са със стара квалификация, които вече предпочитат да работят нещо по-леко. Нямаме от доста време в професионалните гимназии такива специалности, които да подготвят такъв тип кадри, които съответстват на това търсене. Също така много квалифицирани работници си намират работа в чужбина", твърди Каменов.

Въпреки редовните срещи на бизнеса с държавните и образователните институции проблемът остава. "Попаднахме в спиралата от един омагьосан кръг - от една страна няма къде да работят квалифицираните от предишните поколения, а сега вече пък няма нови кадри. Образованието трябва да бъде ориентирано към промишлеността, към реалните нужди на секторите, но за всичко това трябва държавата да си е на мястото", категорична е Генка Василева.

Оказва се също, че безработните рядко проявяват интерес към повишаване на квалификацията си. Причината е, че това може да се случи само в четири центъра в страната. Освен висококвалифицирани работници, оказва се все по-често липсват хора и за сферите на туризма и търговията.

А надежда за запълване на свободните работни места експертите виждат в завръщащите се в България хора, след като са работили в чужбина. Макар и малък, броят им се увеличава.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 6
    8
    ...
    Нема се пуашите! Американските ни братя отново ще ни помогнат, както ни помогнаха с втечнения природен газ. Ще ни внесат от техните заварчици. Само дето на они заплатата им почва от $20 на час. Но пък работата им — работа, не като на българските работници, дето продуктивността им била ниска.
  • 7
    7
    до Ангел
    Бате, ти как очакваш бг бизнесмена да си купува нова луксозна кола всяка година? Как очакваш бг бизнесмена да води любовниците по екзотични дестинации? Е виж, на запад бизнесмените са скромни и карат няколко годишни среден клас автомобили, не ходят по Бали мали и т.н. От там иде разликата в заплащането и конкурентноспособността на българските продукти. Тук народния съд изби и ограби всички потомствени предприемачи. След социализма всеки един доходоносен сектор беше раздаден или иззет на сила от мутренските групировки. За това са ни такива бизнесмените и заплатите. Всичко друго с което ни облъчват по медиите за "клетия български бизнес" са кьорфишеци за работещите. ЕС ни бил виновен, американците били виновни, руснаците били виновни...все някой друг е виновен, но не и ганя мутрягата с автопарк за милиони. По баловете в Русе имах "честта" да видя няколко суперколи като McLaren, няколко топ луксозни лимузини като Майбах...всичките с български номера. Ганя е адския комплексар и всичко е за сметка на работниците.
  • 7
    6
    Ангел Стаменов
    Крайно време беше нашата професия да започне да се цени и в милата ни татковина,до скоро даваха 150 лв на ден,като се приберем от гурбет,нормално е да търсим повече..на вън ни ценят като профите..тук трагедия,един плочкаджия изкарва повече..после що ни нема...затова...лек ден
  • 7
    5
    хаха
    Навсякъде по света има търсене за заварчици, но такива правещи качествени заварки, а не такива като тия дето правят ВиК-то на Русе. Ремонта от който ще гледаме резИлтата години наред. След тоя ВиК ремонт трябва да се налеят тройно повече пари да се изринат сътворените глупости и да се направи на ново от квалифицирани инженери. Така че за заварчици с подобни умения 3500лв са добре. Такива могат да заваряват пейките за скобите в асфалта и до там.
  • 10
    4
    Започна се
    Те вече си внасят кметове от Либия. Ама били големи идиоти и многоженци. Искали по 2-3 жени да имат........... едновременно.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари