Неделно училище в Русе набира скорост

0
Благотворителна инициатива на децата по празниците събра 600 лева, класната стая има нужда от ремонт, компютър и бяла дъска
Благотворителна инициатива на децата по празниците събра 600 лева, класната стая има нужда от ремонт, компютър и бяла дъска

Близо 30 деца от 3 до 15 години посещават неделното училище в Русе.

То съществува от около 2 месеца и е към църквата "Света Троица", разказва днес вестник "Бряг".

Идеята за него възникнала спонтанно, коментира организаторката Маруся Цветанова пред репортерката Ренета Минкова. По-голяма част от децата, които посещават училището,се познават от летния лагер в село Сяново, Тутраканско. Там за шеста поредна година в манастира "Света Марина" от 9 до 17 юли се организира православен лагер и се събират хора от цялата страна. Има и занимания за деца под формата на игри, подходящи за възрастта им,.

За да продължат заниманията с децата целогодишно,презвитер Георги Георгиев, който е отговорник за манастира в Сяново и организира и лагерите там, е предложил да се направи неделно училище в Русе. Тъй като в града няма такова, е решено точно това да е формата ида се събират децата всяка неделя. Идеята е да се подпомогнат родителите в духовното образование на децата. Да се изгради в тях усещане за доброто. Другата цел е децата да се познават помежду си, да си имат тяхна общности да се учат на солидарност и  взаимопомощ.

"Те все едно само това чакаха. Само за две седмици се записаха 26 деца, явно е имало нужда от нещо такова", разказва Маруся. Така вече втори месец в неделя децата първо ходят на служба в църквата "Света Троица" с родителите си, след това от 10.30 до 11.30 часа посещават училището, което е съвсем наблизо, в блока до църквата. Преподава Елена Цанева, която е завършила Богословски университет в Нови Сад, сръбкиня е, но живее в България. Тя има 3 деца, които също посещават училището. Занятията са под формата на игра за по-малките. Те рисуват в помагала, правят икони от пъзели, изрязват, оцветяват, правят фигурки от тесто и апликации. Идеята е след това децата да бъдат разделени на две групи.

За сега обаче по-големите помагат на по-малките. От две занятия насам се включва и новият дякон Орлин. Той е професионален певец и ще се занимава с децата специално,за да разучават песнопения ида участват в службите.

Посещението на училището е напълно безплатно. То обаче има нужда от ремонт и за техника, защото такава липсва. В помещението, което е предоставено от църквата, няма нито уредба, нито компютър, нито бяла дъска. Организаторите имат идея да го освежат и да го направят по-привлекателно за децата.

За това е бил организиран благотворителен коледен базар, който се е провел в храм "Света Троица". Там е била и първата изява на децата от неделното училище. Те са участвали в сценка за Рождество. Включили са се 21 деца, които са се представили като истински артисти, разказа Маруся. Ползвали са костюми от Операта, като отделно и майките са шили костюми. Децата са имали реплики, които са разучавали на училището и са изпели песнопение за Рождество. Русенският Митрополит Наум ги е аплодирал и им е подарил книжка "Евангелие в картинки" и лакомства. От базара са събрани над 600 лева, с които ще бъде подпомогната дейността на училището. Църквата също подпомага развитието му, като най-голямата подкрепа оказва митрополитът, който е съдействал за всяка дейност.

Ако има повече деца, които искат да посещават училището, ще се направят две групи - в събота и неделя, уточнява Маруся. Желаещите могат да се запишат в Русенска митрополия при секретаря Милен Бакалов на тел. 0879 129 176. Към него могат да се обърнат и тези, които искат да направят дарение и да подпомогнат училището. Снимки: Личен ахив и Ренета Минкова

Източник: Вестник Бряг
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари