Не слагайте сода върху рана от изгаряне

0
Доцент Мая Аргирова дава съвети какво да правим при изгаряния
Доцент Мая Аргирова дава съвети какво да правим при изгаряния

Интервю с доц. Мая Аргирова, завеждаща Клиниката по изгаряния и пластична хирургия в „Пирогов“ на Силвия Николова, Монитор.

  • Доцент Аргирова, в резултат на какви инциденти са най-често децата, които приемате в клиниката?

  • Преобладават пострадалите от термични изгаряния. Най-често засегнатата възрастова група е тази до 4-годишна възраст. Близо половината от термичните изгаряния – от гореща вода, горещ предмет и горещи течности, например мазнина или мляко, протичат тежко със засягане на различни анатомични области от тялото в зависимост от механизма на изгарянето. Затова вниманието на родителите и хората, които се грижат за тях, трябва да бъде изострено. Всякога инцидентът се случва в резултат на недоглеждане или недооценяване на опасността за детето от изгаряне.

  • Как може майката или човекът до детето да му помогне, ако то се изгори на ютията или печката?

  • Изгарянията са предотвратима травма. Когато има дете у дома, трябва да се вземат мерки да не се стига до изгаряния. Първото, което трябва да се направи е да се отстрани горещия предмет – ютията или мазнината. След това трябва да се премахнат дрехите и предметите в близост. Следващата стъпка е да се направи охлаждане на пострадалото място докато дойде екипът на спешна помощ.

  • Охлаждането със студена вода ли става?

  • Извършва се с вода, но с подходяща температура – между 5 и 23, средно около 18 градуса, но да не е ледена. Освен това, тя трябва да е течаща. Изгореното място трябва да остане под струята около 10 – 15 минути. След половин час охлаждането отново може да бъде повторено. Преди това обаче, трябва да се извика спешна помощ, а процедурата с водата да се извършва докато дойде линейката. След това спешният лекар прави преценка на изгореното място и съобразно поразената площ от тялото слага охлаждаща превръзка, която най-често е гелообразна. Спешните екипи разполагат с такива консумативи. Когато изгарянето е особено голямо, детето започва да губи телесни течности. Затова то се поставя на венозен източник, т.е. на система. Опасността от дехидратация при децата е много голяма. По-нататъшното лечение при големи изгаряния продължава в болница, след като е направена оценка на раната.

Пострадвалите от големи изгаряния деца трябва да се лекуват в центровете по изгаряния, но в никакъв случаи не бива родителите и близките да предприемат лечение, освен само първата помощ – охлаждане.

  • Широко разпространена е народната практика при малки изгаряния раната да се посипва със сода. Може ли този метод да се прилага и на деца?

  • Недопустимо е да се слага сода върху рана от изгаряне не само на деца, но и на възрастни, за да не се получат дразнения. Има достатъчно съвременни гелове и препарати в аптеките, сред тях и български, на достъпни цени. Съветвам всяка майка, а и във всеки дом, въобще, в аптечката да има от този медикамент, тъй като той действа и антисептично, т.е. рискът от инфекция е минимален.

Много родители се информират по различни въпросни, включително и здравни, от форуми в Интернет. Има и такива, които практикуват бабешки лекове. Категорично, не само при инциденти с деца, но и с възрастни трябва да се слушат съветите на лекарите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари