Не пуснаха небостъргача “Парадайс тауър”, защото скривал Витоша

0
Проектът за “Парадайс тауър” трябва да бъде преработен.
Проектът за “Парадайс тауър” трябва да бъде преработен.

По същата причина ще се преработва и комплексът “Гранд каньон”.

Проектите за небостъргач до мол “Парадайс” и за огромен комплекс в “Младост 3” в София ще се преработват. Сред мотивите и за двата обекта е, че скриват гледката към планината Витоша, пише 24 часа.

Това става ясно от решение на експертния съвет по устройство на територията към главния архитект.

Има три искания за строителство на небостъргачи в столицата. Само един от тях - 202-метровият Sky Fort, който ще е на бул. “Цариградско шосе”, има разрешение за строеж.

Според решението на 52-ма експерти към проекта за 215-метровия “Парадайс тауър” трябва да се представи изследване за визуалната намеса на сградата в градската среда и да се обоснове височината. Те искат и обосновка за транспортния достъп и влиянието върху бул. “Т. Каблешков”.

Проектът трябва отново да се съгласува и с дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”. След отстраняване на забележките искането за небостъргача ще бъде разгледано пак.

Третото искане е за цял комплекс с лагуна по средата до “Пирогов”. Проектът за 4 кули по над 50-етажа носи името “Град в града” и е на “Гаранти коза”. Друг техен обект - за огромния комплекс “Гранд каньон” в “Младост 3”, също ще трябва да се преработи.

Според експертите връзката на комплекса с транспортната среда и метрото е недостатъчна. Няма и изследване за влиянието върху трафика по бул. “Ал. Малинов”. Трябва да се преработят планираните по-ниски тела, които въздействали като стена пред погледа към Витоша. Сред забележките са недостатъчни паркоместа, апартаменти с изложения в разрез с правилата и общ вход за жилищната, хотелската и обществената част, което също противоречи на изискванията. След отстраняване на забележките експертите отново ще разгледат проекта.

Източник: 24 Часа
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари