Не изхвърляйте портокаловите кори!

0
Вижте как и за какви полезни цели да използвате цитрусовите кори от портокал
Вижте как и за какви полезни цели да използвате цитрусовите кори от портокал

Портокалите, освен че са вкусни и полезни за консумация плодове, могат да се използват без остатък. След като изядете вътрешността на плода, не бързайте да хвърляте корите, защото могат да ви потрябват в домакинството, а и не само. Вижте как и за какви полезни цели да използвате цитрусовите кори от портокал, пише framar.bg

За полиране на мебели - бялата част на кората може да се използва за полиране на мебели от масивно дърво.

Като натурална гъба - портокаловите кори могат да се ползват като естествена гъба. Работи толкова добре, колкото обикновена гъба, но и оставя приятен цитрусов аромат. При такава употреба кората не трябва да бъде суха.

За овкусяване на зехтин - разбийте в миксер няколко портокалови кори (предварително добре измити) със зехтин и ще получите вкусна и ароматна подправка. Оставете сместа да престои един час и прецедете.

За отблъскване на насекоми - мравките, мухите и комарите не обичат веществото, намиращо се в портокалите и други цитрусови плодове: лимонената киселина. За да прогоните досадните насекоми, сложете портокалови корички на места, където вредителите се срещат най-често, като например в градината.

За подпалка - заменете традиционния вестник в разпалването на скарата със сухи портокалови кори. Маслата, намиращи се в кората, съдържат запалима субстанция, която ускорява процеса по запалване.

Срещу миризмата в обувките - портокаловите кори могат да преборят неприятния мирис, носещ се от обувките. Трябва само да поставите корите вътре за едно денонощие и те ще абсорбират по естествен път лошите миризми.

Предпазване на саксиите от кучета - ако искате да защитите вашите растения от кучешки набези, сложете в саксиите няколко портокалови кори. Цитрусовият аромат на портокалова кора не се харесва от кучетата и ги държи далеч от растенията. Обелките трябва да се сменят, когато изсъхнат.

Източник: framar.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари