Навални помни всичко преди отравянето

1
Полицията в Берлин подсили охраната му
Полицията в Берлин подсили охраната му Снимка: АП / БТА

Състоянието на Алексей Навални бързо се подобрява, той си спомня събитията до момента, в който е изгубил съзнание, и поради това полицията в Берлин е подсилила охраната му.

Това съобщават сп."Шпигел" и разследващите групи The Insider и Bellingcat, позоваващи се на свои източници, предава Дневник. В понеделник бе съобщено, че той е в съзнание (вече не е в изкуствена кома) и контактен. До руския опозиционер са започнали да допускат посетители, а не само лекарите и съпругата му. Но за среща с него трябва да се премине през 3 кордона на охрана.

В сряда в болницата "Шарите" е била подсилена охраната на политика, настанен в болницата миналия месец след (по оценка на германските лекари и власти) отравяне с нервнопаралитично вещество от групата "Новичок". Източници на цитираните издания казват, че мерките за сигурност са се увеличили след информацията, че Навални си е върнал паметта, тъй като това би могло да го изложи на още по-голяма опасност. Германските спецслужби при това се готвят не само за физически заплахи, а и за "дезинформационна буря", влючително с опити да бъде дискредитирана клиниката "Шарите".

Физически Навални ще се възстанови поне 90%, а психически вече се е възстановил почти напълно, смятат лекарите. Според тях фактът, че опозиционерът е оцелял, се дължи само на бързата реакция на пилота на самолета, където се влоши състоянието на Навални (решил да кацне извънредно в Омск) и на това, че му е даван атропин още в линейката в Омск след кацане. Подобна теза изказват лекари и пред в. "Ди цайт", който съобщи вчера, че според германски експерти Навални е отровен с нова версия на нервнопаралитично вещество от групата "Новичок", с което биха могли да разполагат само спецслужбите в Русия.

С решението на пилота свързва подобрението в състоянието му и Владимир Углев, един от разработчиците на "Новичок". Причината е, че така в организма на Навални не е проникнало достатъчно количество отрова. Според него фактът, че никой друг освен Навални не е пострадал, означава, че отровата е нанесена върху дрехите или обувките му и чрез тях е проникнала и в организма му (има и други версии, според които например веществото е стигнало до ръцете му чрез чаша). Углев смята, че именно за това Навални е получил такава доза "Новичок", каквато и отровената през 2018 г. Юлия Скрипал, дъщеря на бившия разузнавач Сергей Скрипал.

Лавров: Това е като случая "Скрипал" и малайзийския "Боинг"

Действията на Германия по случая с Алексей Навални напомнят на историите с отравянето на Сергей и Юлия Скрипал в Солсбъри и катастрофата на малайзийския "Боинг" в Украйна, заяви днес руският министър на външните работи Сергей Лавров, цитиран от ТАСС.

"Говорител на германското правителство казва, че искането на руската прокуратура е било предадено на независимата съдебна система и затова германското правителство не може да направи нищо. Но успоредно с това то иска от нас да извършим разследване", каза Лавров. По думите му това поведение напомня на "прецедентите, създадени от нашите западни колеги и след отравянето на Солсбъри, когато всичко беше засекретено и ние нямаме никаква информация, включително информация за местонахождението на руските граждани (Сергей и Юлия) Скрипал".

Лавров добави, че настоящата ситуация повтаря и събитията след свалянето на малайзийски пътнически самолет "Боинг" над Украйна през 2014 г. "Нидерландската страна редовно ни обвиняваше, че отказваме да сътрудничим в отговор на многократните опити на нашите официални структури да предоставят информацията, която имахме, и въпреки нашите нееднократни предложения да бъде извършен подробен разбор на всички факти без изключение", каза руският външен министър.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари