Национален рекорд! Измамници отмъкнаха над половин милион от баба

0
Как се е разиграла историята, която има комичен привкус
Как се е разиграла историята, която има комичен привкус Видео: БГНЕС

Национален рекорд за печалба от телефонна измама за малко щяха да реализират двама мъже от Търновско в Първомай, ако полицията не беше осуетила акцията им. Сумата, придобита след разиграване на измамата " внукът ви пострада, нуждае се от тежка операция", е над половин милион лева в евро и долари. Последната най- голяма сума при тоя род престъпление е дадена в София преди година - 150 000 лева. Този път, обаче, измамниците са в ареста и срещу тях е повдигнато обвинение . Как се е разиграла историята, която има комичен привкус.

На осми септември 80 годишна жена от Първомай получава тревожното телефонно обаждане за пострадалия си внук. Измамникът, който се представя за лекар, иска 30 000 лева. Жената ги обещава, но когато идва " мулето", казва, че има в себе си само 500. Затова пък касата на внука и е у тях и ако я отворят, вътре има пари. Бабата дори предлага на мошеника ъглошлайф, с който да среже метала. Оказва се, че ъглошлайфът не работи.

Мошеникът не се поколебал да инвестира в измамата, която обещавала щедър край и купил от железарски магазин нов ъглошлайф. Срязал отвор в касата, в която имало 300 000 евро и 118 000 долара, взел 268 000 евро и 18 000 долара и си тръгнал. Това се случва около 16.30 следобед, а в 19 жената се обажда на дъщеря си да пита за внука и едва тогава разбира, че е станала жертва на измама. Но така и не схванала, че сумата, с която измамникът си тръгнал, далеч надвишава 30 000 лв. Това вече установил внукът, който имал няколко регистрирани фирми и живеел на същия адрес. В 19.30 сигналът идва в полицията и няколко полицейски управления съвместно обявяват мошениците за издирване. Мулето е спряно на пътя София- Варна малко преди Велико Търново, преди това е оставил част от сумата при свои роднини в хасковско село. Задържан е и извършителят на измамата. И двамата са криминално проявени. Установяват се още две лица, които имат общо с измамата. Според комисар Николай Кирков, шеф на Криминална полиция- Пловдив, " джакпотът" е бил резултат на случайно попадение, жената е била просто една от нарочените за телефонно обаждане.

Късметът на измамниците щеше да е наистина добър, ако полицията не беше ги заловила в 23 часа същия ден. Така за няколко часа бе разплетена най- голямата досега у нас телефонна измама. Фактите бяха изнесени от ст. комисар Христо Разсолков, директор на ОД на МВР- Пловдив, а районен прокурор Галин Гавраилов каза, че от началото на годината в Пловдив има осъдени 18 лица за телефонни измами, има и пет висяши наказателни производства с петима задържани за постоянно зад решетките. В Асеновград подобните дела са 6, в Карлово има две, едното е висящо, другото прекратено. Всички обвиняеми или задържани досега в Пловдив и областта за този род престъпления, са от района на Велико Търново, Горна Оряховица, Павликени и Ветово.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари