Наталия Киселова: Президентът може да сезира КС за промените в Конституцията

0
Това може да стане, ако има засягания на правомощия на Румен Радев, подчерта Киселова
Това може да стане, ако има засягания на правомощия на Румен Радев, подчерта Киселова Снимка: БГНЕС

Това може да стане, ако има засягания на правомощия на Румен Радев, подчерта Киселова

Депутатите приеха правила, по които ще се разглеждат и обсъждат промените в Конституцията.

"Както в дискусията по отношение на приемането на правилата, така очаквам в рамките на конституционната комисия и пленарната зала да има сериозен сблъсък, защото три на три са парламентарните групи, по част от въпросите са на коренно различно мнение", коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова, предава Bulgaria ON AIR.

По нейни думи Конституцията е предвидила две процедури, по които може да се движи промяната.

"Едната е при наличие на мнозинство от 3/4 от всички народни представители, каквото към настоящия момент няма, тоест трябва да са 180. Поради тази причина втората възможност, която означава забавяне във времето, е ако са постигнати 2/3 и повече. Към настоящия момент може да очакваме, че това ще е процедурата, по която ще се движат промените. Поради тази причина, след като приемат на първо четене, най-рано след два месеца ще могат да обсъдят промените", каза още доц. Киселова.

Запитана дали до края на годината ще имаме нова Конституция, тя отговори, че това е оптимистичен вариант.

"НС освен с конституционна ревизия, има и редица други въпроси, с които да се занимава. Ако погледнем календара, през следващите три седмици евентуално за някои общини ще се наложи втори тур от местните избори и после влизаме в месеца, в който трябва да се приемат бюджетните закони, които не са леко изпитание за НС. Ако представителите на опозицията имат предложения, е възможно да забавят времето на обсъждане на второ четене, а там е текст по текст", обясни преподавателят по конституционно право.

Като основни проблемни точки доц. Киселова очерта на първо място тази за съдебната реформа. "Предложено е главният прокурор да има мандат два пъти по пет години. Вече от ДПС заявиха, че това е прекомерно и ще се фокусират върху петгодишен мандат на главния прокурор", допълни тя.

"Сред съсловните организации на съдии, прокурори и следователи беше представено становище, че е добре да се запази сътрудничеството между съдиите, прокурорите и следователите, а сега се предлага окончателно разделяне. При следващо обсъждане може да се очаква, че под някаква форма може да се запази Пленума на ВСС по определени въпроси. Ролята на прокуратурата в гражданския и административния процес също ще е в обект на сериозни дискусии", на мнение е доц. Киселова.

Тя очерта три важни фактора, които трябва да бъдат съобразени при редакция за промени в Конституцията на второ четене на комисията в пленарната зала.

"Първият фактор е да има България правителство, защото предлаганата редакция създава впечатление за двама министър-председатели. Въпросът е от кой момент едното правителство отстъпва място на другото. На следващо място как ще се уредят въпросите, така че да нямаме две Народни събрания. В момента думата с конституирането влиза не само в противоречие с конституционната уредба, но и с практика на КС", подчерта доц. Киселова.

"На трето място съм почти убедена, че ако има засягания на правомощия на президента, той ще бъде един от субектите, които може да очакваме да сезира КС с аргументацията, че отнемането на правомощия нарушава баланса между властите, който е установен. Тези три фактора трябва да бъдат съобразени при редакцията на второ четене на комисията и в пленарна зала", каза още тя.

Според доц. Киселова по част от предложенията липсват мотиви. "По онези, които са внесени и има мотиви, можем да прогнозираме как ще се детайлизира правната уредба. Друга част обаче показва, че в хода на дискусията ще изведат възгледите си и ще мотивират защо са внесени. Това не бива да се схваща като рутинно законодателство, както някои народни представители го схванаха. По тази причина ми се иска да са по-внимателни със съзнанието, че не всеки ден и година се отваря конституционния текст", смята тя.

"Проблемът с корупцията не е в това да накажеш някой, а хората да осъзнаят, че няма такова поведение. Очаквам президентът да върне неговия секретар по правни въпроси, а ако обнародват, е много възможно да бъде оспорен пред КС. Има аргументация за това - мнозинството, с което се избират тези трима членове на комисията", каза преподавателят по конституционно право.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари