Наталия Киселова: Много е вероятно да има нови избори за кмет на София през есента

0
Според преподавателя по конституционно право няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет
Според преподавателя по конституционно право няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет Снимка: БГНЕС

Според преподавателя по конституционно право няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет

"Според мен е много вероятно есента да имаме кметски избори в София."

Това заяви в "Денят започва с Георги Любенов" по БНТ доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ "Свети Климент Охридски".

"Защото ако гледаме как върви съдебната процедура, може разбира се Общинска избирателна комисия - София до оспори решението на Административен съд София град, но ако експертизата е със съществени разминавания, ще има нови избори за кмет", подчерта доц. Киселова.

Тя обясни, че Административен съд - София град дава извадка 10% да се прегледат определени секции.

"В тези 10% от 1369 секции има разминаване над 90% между записаното в протоколите и онова, което има като данни в чували и флашки. Поради тази причина съдът е възложил експертиза на експертите да преброят абсолютно всички протоколи в голяма Столична община. Ако разликата между първия и втория кандидат на втория тур е над определения брой гласове, обявени от ОИК-София, то резултатът са нови избори", допълни преподавателката по конституционно право.

Според нея няма да бъде избран и председател на Столичния общински съвет.

"Сагата с неизбирането на председател на Столичния общински съвет може да продължи до края на мандата. Още три години да се правят усилия да си избере, но така и да не стане. От ПП-ДБ -"Спаси София" не разбраха едно - не трябваше да се разглобява Паметника на Съветската армия. Това взриви възможността в София да има анти-ГЕРБ управление. Оттук и ГЕРБ има интерес да продължава това агонизиращо състояние да няма конституиран съвет, да няма бюджет и София да изглежда на фона на другите общини по един неструктуриран начин", посочи доц. Киселова.

Тя коментира и вчерашната клетва на новите конституционни съдии Десислава Атанасова и Борислав Белазелков.

"Съставът на съда вече е попълнен. Става дума за частично попълване на състава на Конституционния съд и поради тази причина беше важно присъствието на председателя на Народното събрание, тъй като двамата съдии са излъчени от депутатите. Фокусът върху Конституционния съд ще се увеличи, ще се види дали и как ще участват новопостъпилите конституционни съдии и дали няма да повлияят върху решенията на съда."

Според доц. Киселова новоизбраните съдии не трябва да участват при делата, които са свързани с техния статус и съдът трябва да обяви за противоконституционни годините, тъй като би противоречало на друго решение, оповестено преди две седмици.

"Мандатът трябва да бъде 6 години и 8 месеца", категорична е доц. Киселова.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари