Насред тежката епидемия шефът на БАБХ докладва големи успехи

0
Инсинераторите за милиони са непригодни в момента, обясни Дамян Илиев
Инсинераторите за милиони са непригодни в момента, обясни Дамян Илиев Снимка: БГНЕС

Борбата с африканската чума по свинете за пореден път явно показа некомпетентността на институции по отношение на справянето с кризисни ситуации и нехайството на Агенцията по храните, която се сети, че чумата се разпространява изключително бързо, а мерките за превенцията са нулеви.

Шефът й Дамян Илиев най-сетне се появи публично. Пред Би Ти ВИ той заяви, че мерките за сигурност наистина са пренапрегнати, но БАБХ не е виновна, а стопаните на прасета, които отглеждат животните си в лични стопанства. 

"Пренeбрегнати са мерките за сигурност. Ние ги предлагаме, казваме какви са правила, оттам нататък контролът за изпълнението им се вижда. Виждате как се опитват да изнесат прасета от задния двор, крият се животни и т.н.", заяви Илиев пред Би Ти Ви и арогантно попита: „Трябваше да затворим всички ферми ли, става въпрос за 350 хил. животни ?!”. Според него прехвърлянето на вината върху агенцията било неефективно. Със странно спокойствие той пренебрегна опасността от заразяване на подпочвените води, след като бъдат загробени милиони тонове болни прасета: е какво толкова?! И без това и в момента вирусът е навсякъде! Както не е опасно да се изяде заразено месо, толкова не е опасно и разпространението през почвата. На въпрос защо не се използват мобилните инсинератори за унищожаване на заразеното месо, той обясни, че капацитетът им е малък и ще отнеме много време, пише вестник Сега.

Преди половин година пред репортерката Генка Шикерова Илиев заявява: 

"- Какъв е капацитетът на един инсинератор и в състояние ли сте при ситуация на още по-сериозно развитие на заболяването с тях да поемете труповете, които ще се появят?
- Ами, в състояние са. Те имат възможност при екстремна ситуация да работят 20 часа.
- С какъв капацитет - по 1000 кг. На час, така ли?
- Да. Даже капацитетът може да се увеличи, ако разреши фирмата производител. Тя има такава практика. Може да го удвои.
". Пред Би Ти Ви Илиев заяви, че не помни колко милиони са дадени за неприложимите инсинератори. 

От разследването на Шикерова  "Борбата с чумата - бутафория за милиони" , което "Сега" публикува, стана ясно, че са дадени поне 30 милиона в нагласени обществени поръчки, за да бъдат спечелени от две определени фирми. 

Пред Би Ти Ви Илиев заяви, че дори да има само едно болно животно, всички свине във фермата се унищожават. Каза го по повод протестите срещу евтаназирането на всички животни във фермата в Голямо Враново, Русенско. 

Управата на свинекомплекса поиска втора проба за болестта, както да бъдат евтаназирани само 3 хил. животни, които били в контакт със заразените. Във фермата се отглеждат 30 хил. прасета. „Ние никога не сме отказвали евтаназия. Подготвили сме прасетата, които са били контактни, за умъртвяване. Създаваме организация, търсим техника и начини да предпазим околната среда. В никакъв случай ние не искаме да замърсяваме допълнително и не искаме камионите, които ще извозват нашите убити прасета, да минават те по този път, по който се движат всички хора" заяви д-р Миленка Димитрова, управител на свинекомплекс в Голямо Враново пред БиТи Ви вчера. 

Според шефа на БАБХ няма съмнение, че има вирус във фермата. "Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт”,коментира той.

"Досега никой не ни е направил забележка от ЕС и СЗО по повод мерките, които прилагаме за контрол на заболяването. Това, че правилата не се изпълняват, не е само в нашите компетенции. Не е наша вината, че някои институции или ведомства не са си свършили работата“, заяви Илиев, пренебрегвайки критиката на еврокомисаря по здравеопазването. Витянис Андрюкайтис обяви в интервю пред БНР, че България е изправена пред риска да изгуби целия си свиневъден бизнес. Андрюкайтис разкритикува българските власти с думите, че е информирал всички държави членки, че трябва да бъдат изключително бдителни през лятото, когато настъпва пикът на болестта, и "точно такъв пик е брилянтен пример за това, че в България не е направено много, за да се избегне тази ситуация". 

Източник: Вестник СЕГА
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Разбрах, че си дала на всички мъже във фирмата.
- Ми нулева кръвна група съм, казаха, че мога да давам на всички.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари