Нашествие на диви котки в горите около Бяла

2
Занапред този хищник ще причинява все повече пакости в дивата природа заради забраната за лова му
Занапред този хищник ще причинява все повече пакости в дивата природа заради забраната за лова му Снимка: БГНЕС

Занапред този хищник ще причинява все повече пакости в дивата природа заради забраната за лова му

Прави впечатление тревожно нарастващата численост на дивите котки в Беленските гори, съобщиха от Съюза на ловците и риболовците в България. От 95 през миналата година сега вече са 114. Въведената забрана за лова им, по настояване на европейските институции, обаче си остава и това означава, че и занапред този хищник ще причинява все повече пакости в дивата природа.

Числеността на благородния елен нараства и това се вижда за поредна година от проведената пролетна таксация на дивеча в ловностопанските райони на ЛРС-Бяла, Русенско. За повече информация, базирана на фактите, се обърнахме към ръководителя на ЛРС-Бяла Живко Брашнаров. Той ни предостави конкретни данни за тази и предходната година, за да има база за сравнение.

При допустим запас от 242 благородни елена тази година в Беленските гори са преброени 516, което е повече от двойно. За сравнение, при миналогодишната таксация са отчетени 448 индивида. През 2023 г. за отстрел са определени 68 животни, а сега планът е вдигнат до 95. Вижда се, че популацията на благородния елен трайно нараства и това вероятно ще има своето негативно отражение, щом отиваме към свръхпопулация. Такава картина се наблюдава и при други сдружения от региона.

При дивата свиня също се забелязва тенденция на ръст, но доста бавен, което я оставя далеч от допустимите норми. При допустим запас от 340 индивида през 2023 г. са преброени 87 животни и толкова планирани за отстрел. Планът е изпълнен стопроцентово. При тазгодишната таксация са записани в наличност 102 диви свине и тази цифра е заложена като план за следващия сезон.

При сърната ситуацията е такава: през 2023 г. допустим запас 1038 индивида, преброени 834, ползвани 38. През тази година са преброени 873, а планирани за ползване 38.

Хищниците в Беленските гори са много и по всичко изглежда популацията продължава да расте. Преброените сега чакали са 630 при 408 при миналогодишната таксация. Лисиците са били 350 миналата година, като числеността им се запазва и тази година.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    4
    Към автора на статията
    В училище сте спали.Хоризонт на обща култура е НУЛА. Страшно е.Снимка на РиС ? Котка дива? Все едно снимка на пантера за квартален черен писан до контейнера....?
  • 0
    3
    ЗА СТАТИЯТА и снимката
    СНИМКАТА НЕ Е НА ДИВА КОТКА,А НА РИС.Той Е ЗАЩИТЕН ВИД ПО НАШИТЕ ЗЕМИ.От котешкият род е ама с дива котка Беленска,общо няма освен котешкото.Има около Русе една дива изоглавена беленска КоТкА.Някъде около Красен се укрива Коварна,алчна,лицемерна и лъжлива.Изяде на хората де що кокошка и патка има.
  • 7
    2
    Идиоти
    сте вие , бе! 114 котета - не плашете хората , това са малко по-едри котки и не ядат хора и добитък. Ей , всичко дето мърда искате да убиете.Гадове.
  • 13
    1
    Салим Кривия
    Долу лапите от този потаен и внимателен хищник ! Това не ви е пор, който да издуши 20 кокошки и да изяде една. Какви поразии ви направи ? Изяде двайсе кокошки за едно лято ли ? Ей, селяндури прости, да си сядате на пияните дирници и да спрете геноцида над всичко, което не може да изплюскате и напълните в наденици. Много просто и примитивно говедо е селският "ловец". Трябва законова чистка за това стадо пияни разюздани кретени.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Мъж, който си прави сам мусака и пълнени чушки, на практика е недостъпен!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари