НАСА се готви да изследва "сърцето" на Марс

1
Сондата "ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години
Сондата "ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години Снимка: NASA/JPL-Caltech

НАСА се готви да изстреля космически апарат през май, който ще изследва вътрешността на Марс, съобщи PhysOrg, предаде БТА.

Сондата "ИнСайт" (InSight - Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and heat Transport) е стационарен спускаем апарат. Това ще е първата мисия, посветена на изследването на вътрешността на планетата в дълбочина.

"ИнСайт" е като научна машина на времето, която ще върне информация за най-ранните етапи на образуването на Марс преди 4,5 милиарда години - каза главният изследовател на мисията Брус Банерт. - Тя ще ни помогне да научим как се образуват скалистите космически обекти, като Земята и Луната, дори планети в други слънчеви системи".

Сондата е оборудвана с много чувствителни инструменти, включително и сеизмометър, за които е необходим стационарен апарат, от който те внимателно да бъдат инсталирани на повърхността на Марс и под нея. Като изследват вътрешността на Марс, специалистите се надяват да разберат доколко различни са кората, мантията и ядрото на планетата от земните. В мисията участват с различни инструменти Франция и Германия.

Изстрелването на сондата "ИнСайт" е насрочено за 5 май.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари