НАСА показа снимка, разкриваща най-далечните кътчета на Вселената

1

Гледаме над 13 милиарда години назад, заяви администраторът на НАСА Бил Нелсън

Най-далечното и най-старото изображение на Вселената беше представено от американската космическа агенция НАСА на специално събитие в Белия дом в присъствието на американския президент Джо Байдън.

Това е първата снимка, направена с телескопа “Джеймс Уеб”, който е на стойност 10 млрд. долара и се смята за усъвършенстван приемник на “Хъбъл”.

Изображението беше описано от Байдън като “нов прозорец към Вселената”.

На него се виждат първите галактики, формирали се малко след Големия взрив преди 13,8 милиарда години. Галактическият куп на снимката е такъв, какъвто е бил преди 4,6 млрд. години. Тази първа цветна снимка бележи „исторически“ ден за човечеството, добави американският президент.

Очаква се това да е първата от серия снимки, които предстои НАСА да покаже. Те включват изображение на голяма газообразна планета извън Слънчевата система, две изображения на мъглявина, където се раждат и умират звезди, както и изображение на пет близко разположени галактики, които се обикалят една около друга, съобщава БТА.

Гледаме над 13 милиарда години назад. Връщаме се почти в началото”, каза по време на събитието в Белия дом администраторът на НАСА Бил Нелсън.

Той описа изображението като “светлина от галактики, изкривена от други галактики, пътувала в космоса милиарди години, преди да стигне до хората”. По думите на Нелсън в следващите изображения, които ще бъдат показани от НАСА, ще има връщане още по-назад - на 13,5 млрд. години.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари