Напуснал след скандал шеф на строителния контрол в София оглави ДНСК

0
Предшественикът му Иван Несторов пък си пазел място в администрацията на регионалното министерство
Предшественикът му Иван Несторов пък си пазел място в администрацията на регионалното министерство Снимка: Цветелина Белутова / Капитал

Предшественикът му Иван Несторов пък си пазел място в администрацията на регионалното министерство

Дългогодишният шеф на дирекция "Общински строителен контрол" в Столичната община арх. Влади Калинов, напуснал преди две години поста заради скандала със застрояването на терасата-покрив на антикорупционния шеф Пламен Георгиев, вече оглавява Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Това става ясно от сайта на дирекцията, където Калинов е вписан като неин началник.

Той заема мястото на подалия вчера оставка началник на ДНСК Иван Несторов. От МРРБ съобщиха, че министърът на регионалното развитие Виолета Комитова му благодарила за всеотдайната работа и за приноса му в институционалното укрепване на ДНСК. Оказа се, че Несторов си пази място в администрацията на регионалното ведомство. Той е преместен като директор на дирекция "Благоустройство и геозащита", информира Mediapool.bg.

Оставката му бе поискана от Мая Манолова заради споровете около строежа на небостъргача "Златен век". Тя заяви, че Несторов има сериозен принос за “изграждането на това безобразие”, както и в случая с „подпорната стена” в Алепу и въобще за презастрояването на българското Черноморие.

Арх. Влади Калинов се оттегли през юни 2019-та от ръководния пост в общинския строителен контрол след разговор с кмета Йорданка Фандъкова, след като той прекрати процедурата по издаване на заповед за премахване на построените без строителни книжа навеси на терасата в апартамента на тогавашния шеф на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Заради действията на Калинов от Камарата на архитектите в България поискаха проверка на работата му заради прикриване на незаконно строителство. От организацията припомниха, че според Закона за устройство на територията незаконни са строителни обекти и части от тях, които се правят без строителни книжа. Такива постройки трябва да се премахват.

Смяната на върха в ДНСК идва дни след решението на Bъpxoвния aдминиcтpaтивeн cъд, че може да продължи дocтpoявaнeтo нa нeбocтъpгaчa “Злaтeн вeк” в столичния квартал “Лoзeнeц”. Работата по сградата бе спряна със заповед на ДНСК, докато Несторов бе шеф на строителния контрол.

По-рано в четвъртък от МРРБ съобщиха, че министър Виолета Комитова е разпоредила на ДНСК по-задълбочена проверка на случая със строителството на сградата "Златен век". Това е станало на среща в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Министърът е разговаряла с представители на изпълнителя "Артекс инженеринг" АД и на Инициативен комитет "Лозенец", както и с главния архитект на София Здравко Здравков и с началника на ДНСК, се посочва в съобщението, без да се споменава името на началника на ДНСК. В рамките на срещата са представени становищата на страните след решението на Върховния административен съд по казуса.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари