Нападението в Страсбург е терористичен акт

0
Френската полиция е арестувала двамата братя на стрелеца
Френската полиция е арестувала двамата братя на стрелеца Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападението в Страсбург е терористичен акт.

Това потвърди прокурорът на Париж на пресконференция, на която бяха изложени подробности от разследването и профила на нападателя.

Полицията е арестувала четирима от близките на нападателя, който уби трима и рани 13 души при стрелба на коледния пазар във френския град. Единият от задържаните му братя е бил под наблюдението на френското разузнаване заради радикална ислямистка пропаганда.

Полицията е извършила проверки на всички адреси и си сътрудничи усилено с германските власти, допускайки, че нападателят може да се намира на германска територия. В дома му са открити граната и зареден пистолет.

Извършителят е идентифициран като 29-годишен мъж, разследван заради радикален ислям. Осъждан е осъждан по 27 обвинения във Франция, Германия и Швейцария. За атаката си е използвал нож и огнестрелно оръжие. След атаката нападателят избягал с такси, дори се похвалил на таксиметровия шофьор какво е направил, бил е ранен в ръката и все още въоръжен.

За издирването на атентатора са мобилизирани около 350 души, сред които 100 полицаи, военни, два хеликоптера, посочи министърът на вътрешните работи на Франция Кристоф Кастанер, който пристигна в Страсбург.

Жителите на Страсбург го описват като град, който е нащрек. Ето какво разказа за "Хоризонт" жителка на града, чийто съпруг работи близо до мястото, на което е станала атаката:

"Съпругът ми работи в ресторант в центъра на града. След като се чуха изстрелите, е пристигнала полиция и им е казала да затворят ресторанта. И те са го затворили, също са им казали да угасят светлините".

Нападението съвпада с провеждането на редовното месечно заседание на Европейския парламент. Снощи депутатите и намиращите се в сградата на парламента бяха принудени да останат в нея след полунощ по нареждане на силите за сигурност.

"Ние защитаваме демокрацията, като работим", каза тази сутрин председателят на Европейския парламент Антонио Таяни при откриването на пленарното заседание тази сутрин и още:

"Трябва да реагираме точно обратното на тези, които искат да наранят демокрацията. Трябва да вървим напред, не трябва да променяме навиците си, затова снощи продължихме работата си в пленарната зала, приключихме в полунощ. Днес сме тук, за да продължим напред, защото силата на свободата и демокрацията печели срещу насилието, престъплението и тероризма".

"Разбира се, трябва да променим Европа, но не и да я унищожаваме. Това е единственият начин да покажем, че силата печели срещу насилието и че силата на Европа ни закриля", каза още Таяни.

В Страсбург е обявен ден на траур.

Източник: БНР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари