НАП - Русе напомня на земеделците да изберат как да облагат доходите си за 5 години

0
Няма да е необходимо направеният избор да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация
Няма да е необходимо направеният избор да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация Снимка: Dunavmost / Архив

Няма да е необходимо направеният избор да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация

Физическите лица, регистрирани като земеделски стопани, имат право да избират реда за облагането на доходите от дейността си през 2023 година, напомнят от Националната агенция за приходите /НАП/.

Правото на избор се упражнява с подаване на декларация в срок до 31 декември на предходната година. Изборът е валиден за 5 последователни данъчни години и не е необходимо той да се потвърждава ежегодно с подаване на нова декларация. При облагане по реда, предвиден за едноличните търговци, регистрираните като земеделски стопани физически лица не могат да ползват правото за преотстъпване на данъка върху годишната данъчна основа.

Новорегистрираните през 2022 г. земеделски производители могат да изберат за същата година да се облагат с данък върху годишната данъчна основа по реда, предвиден за едноличните търговци, като изборът се декларира в годишната данъчна декларация по чл. 50 от ЗДДФЛ за 2022 г. В случай че желаят да продължат с този ред на облагане през 2023 г. и следващите четири години, е необходимо да подадат декларация по чл. 29а, ал. 4 от ЗДДФЛ в срок до 31 декември 2022 година.

Образецът на декларацията за избор на реда за облагането на доходите на земеделските стопани може да бъде намерен на сайта на приходната агенция www.nra.bg, рубриката „Формуляри“. Декларацията се подава лично от земеделския стопанин или негов упълномощен представител в офиса на НАП по постоянен адрес на физическото лице или по електронен път, чрез портала за електронни услуги на приходната агенция или по пощата.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    1
    Международното
    НАП Русе няма ли да се сети да напомни и на проститутките, с които се напълни градът ни, че също трябва да платят някакъв данък на държавата? Защото доста добре печелят и добре си угаждат купуват си най-скъпи телефони, а свъдниците постоиха скъпи къщи и карат най-скъпите коли. А ние, които се блъскаме за една минимална заплата редовно си плащаме данъците.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Скъпа, детето не ще да заспи.
Да му изпея ли песен?
- Първо опитай с добро!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари