НАП проверява над 13 700 фирми заради нелогично високи касови наличности

0
Това е очаквано предвид заявките на служебния финансов министър Асен Василев да се провери защо фирмите държат толкова високи касови наличности и дали част от тях не са получатели на обществени поръчки
Това е очаквано предвид заявките на служебния финансов министър Асен Василев да се провери защо фирмите държат толкова високи касови наличности и дали част от тях не са получатели на обществени поръчки Снимка: БГНЕС / Архив

Националната агенция за приходите (НАП) проверява 13 704 дружества заради нелогично високи касови наличности. В годишните си финансови отчети за 2019 г. те са посочили, че държат в брой над 100 хил. лева

Данъчните инспектори вече извършват проверки на място в 2 116 фирми, като наличните в касите средства се преброяват, описват и сравняват с посочените в счетоводните отчети.

Това се посочва в съобщение на НАП, оповестено на интернет страницата на агенцията. Това е очаквано предвид заявките на служебния финансов министър Асен Василев да се провери защо фирмите държат толкова високи касови наличности и дали част от тях не са получатели на обществени поръчки. В телевизионно интервю преди дни той обяви, че става въпрос за предприятия с над 100 хил. лв. в касата, като тази с най-големи касови наличности се занимава с имоти и има в кеш над 32 млн. лв. Големи касови наличности могат да бъдат сигнал за корупция, неплатени данъци, плащане на заплати в брой, неплатен данък дивидент.

Наред с тези проверки на място, общо 11 588 рискови дружества ще получат електронни писма или обаждане от Информационния център на НАП. С тях те ще бъдат приканени доброволно отново счетоводните си запаси и да направят корекции в годишните си финансови отчети, в случай че не всички суми са действително налични в касите им.

От НАП вече са започнали информационната кампания, като данъчните ще се свържат с над 5 100 дружества по телефона, а 6 478 ще получат персонални електронни писма с напомняне да прегледат пак годишните си финансови отчети и наличните в касите им средства. При несъответствия дружествата ще имат възможност да коригират данните и да подадат счетоводните си отчети отново.

Някои от проверяваните фирми вече са подали годишните си финансови отчети за 2020 г., макар че срокът за това изтича в края на юни. Посочените в тях касови наличности продължават да бъдат нелогично високи, обявяват от НАП.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

Жена се кара на мъжа си:
- Спри да пиеш и да лазиш, че детето гледа от тебе и трета година не може да проходи.

Харесай Дунавмост във Фейсбук